În toate judeţele ţării, CJ-urile au sau au avut „în dotare” o societate sau regie specializată în construcţii, folosite în special pentru reabilitarea/modernizarea unor drumuri. Aceşti „drumari de judeţ” au dus-o foarte bine o vreme îndelungată, în principal pentru că primeau de la Consiliul Judeţean lucrări prin încredinţare directă. Obligativitatea organizării de licitaţii, implicarea firmelor private şi a comisioanelor oferite de acestea, plus „strategiile” de falimentare în vederea privatizării au îngropat aceste firme/regii în multe judeţe ale ţării.
Printre „codaşii” la falimentarea drumarilor proprii se numără judeţul Constanţa, abia pe 29 decembrie 2015 fiind pronunţată sentinţa de deschidere a procedurii generale de insolvenţă împotriva REGIA AUTONOMĂ JUDEŢEANA DE DRUMURI ŞI PODURI CONSTANŢA RA (CUI: 2749993), în Dosarul 8071/118/2015 (Tribunalul Constanţa).
Cererea a fost depusă chiar de debitoare, care a menţionat că solicită insolvenţa pentru că înregistrează datorii totale de 49.055.208,49 lei, „iar disponibilul societăţii este insuficient pentru stingerea datoriilor existente”. Interesant este faptul că RAJDP CONSTANŢA a solicitat devansarea termenului de judecată (programat iniţial pentru 12 ianuarie 2016) „motivat de faptul că are conturile blocate în urma executării silite demarate de organele fiscale, astfel că nu îşi poate onora obligaţiile asumate prin contractul de prestări servicii de deszăpezire nr.26179/18.11.2015 încheiat cu CJ Constanţa”. Pe 29 decembrie 2015, în ziua în care s-a pronunţat deschiderea procedurii, a depus cerere de insolvenţă şi creditorul UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA.
Instanţa a numit CITR FILIALA BUCUREŞTI SPRL în calitate de administrator judiciar provizoriu, cu un onorariu iniţial dubios, care îndeamnă practicianul în insolvenţă să treacă la vânzări rapide de active, până la confirmarea/infirmarea de către Adunarea Creditorilor: „3.000 lei (componentă fixă) şi componentă variabilă de 10% din fondurile obţinute în beneficiul creditorilor (din lichidarea bunurilor ce compun patrimoniul debitoarei şi recuperarea creanţelor debitoarei) „.
Firmele sau persoanele care deţin creanţe împotriva RAJDP CONSTANŢA se pot înscrie la masa credală până pe data de 12 februarie 2016, iar prima Adunare a Creditorilor urmează a se desfăşura pe 7 martie 2016, ora 10:00, la sediul debitoarei. Următorul termen de judecată este programat pe 22 martie 2016.
Interesant este faptul că regia constanţeană nu figurează (pe site-ul ANAF, situaţia la 30 septembrie 2015) cu datorii la pensii, sănătate sau şomaj, deşi are peste 300 de angajaţi, iar taxele şi impozitele lunare aferente acestora sunt semnificative. În schimb, „compensează” la bugetul de stat, unde restanţele depăşesc 20 milioane lei, cu menţiunea că dobânzile şi penalităţile reprezintă aproape jumătate din sumă.
Curioasă la RAJDP CONSTANŢA este evoluţia numărului de angajaţi. Chiar dacă în 2014 au fost efectuate concedieri, numărul de angajaţi din acest an l-a depăşit pe cel din 2012 şi 2011, ani în care cifra de afaceri a fost şi de 4 ori mai mare. (foto: gradinariu.ro)