Rezultatele jafului de la RAFO: pierderi de 16 milioane euro numai anul trecut, restanţe salariale de 6,6 milioane lei şi datorii totale de 315 milioane lei

rafo

Unul dintre cele mai mari jafuri din economia românească de după 1989 se numeşte RAFO SA Oneşti (CUI: 958772). Abia în ultimii ani au început să fie „recompensaţi” unii dintre autorii devalizării (cum ar fi Corneliu IACOBOV, Marian IANCU, Ovidiu TENDER sau Toader GĂUREANU), dar surprinzător este faptul că politicienii care au sprijinit această acţiune de distrugere a rafinăriei nu au păţit nimic şi unii dintre ei chiar şi acum ocupă funcţii importante.

Pe 27 octombrie 2016, judecătorul sindic Angelica COSTEA de la Tribunalul Bacău a descis deschiderea procedurii generale de insolvenţă a societăţii RAFO SA Oneşti, dar demn de menţionat este faptul că societatea din Oneşti nu este la prima experienţă de acest gen.

Creditorii de la prima insolvenţă au primit acţiuni!

RAFO SA Oneşti a intrat pentru prima dată în insolvenţă pe 28 aprilie 2004, în baza Legii 64/1995, iar planul de reorganizare aprobat în cadrul procedurii a prevăzut pentru stingerea datoriilor următoarele măsuri:

  • pentru categoria creanţelor salariale – plata a 10% din valoarea creanţelor înscrise în tabelul definitiv al creditorilor;
  • pentru categoria creanţelor chirografare – plata a 20% din valoarea creanţelor înscrise în tabelul definitiv al creditorilor;
  • pentru categoria creanţelor garantate si bugetare – conversia acestora în acţiuni la SC RAFO SA.

Pe 21 iunie 2010, judecătorul Simona Liliana ENACHE a dispus închiderea procedurii de reorganizare judiciară, considerând că planul de reorganizare a fost respectat, deşi au existat câţiva creditori care s-au opus.

Acum, după 6 ani de la închiderea primei proceduri, prevederile legale sunt altele, dar asta nu înseamnă că nu vor mai trece câţiva ani până când se va finaliza, cel mai probabil cu faliment şi radierea firmei, chiar dacă debitoarea şi-a manifestat intenţia de reorganizare.

Creditor dubios de linguşitor cu administratorul judiciar

Actuala insolvenţă s-a deschis la cererea debitoarei, dar au existat şi două cereri depuse de acelaşi creditor, AXA SECURITY SRL Bucureşti (CUI: 17606428), firmă care a intrat sub incidenţa Legii 85/2014 pe 31 octombrie 2016! Curios la acest creditor controlat de Constantin Florin ALEXA (30 de ani) nu este faptul că invocă creanţe diferite în cele două cereri, ci că îi trage nişte limbi greţoase practicianului în insolvenţă pe care îl propune – CITR BUCUREŞTI SPRL. Mai mult, avocatul AXA SECURITY SRL, Bogdan GOLGOŢIU, a afirmat că „practicianul propus s-a angajat să susţină cheltuielile de conservare a patrimoniului debitoarei pe o perioadă scurtă de timp, aspect foarte important, deoarece dacă se opreşte furnizarea energiei electrice, odată oprite unele instalaţii există riscul apariţiei unei catastrofe ecologice„. În faţa cui s-a angajat, ce înseamnă perioadă scurtă?!

Ce prostii a mai spus reprezentantul AXA SECURITY SRL – care a invocat o creanţă de 2.877.104,78 lei într-o cerere şi de 3.370.520,78 lei în a doua  – are mai puţină relevanţă, cu adevărat importante sunt sumele şi informaţiile furnizate de debitoarea RAFO SA în documentaţia depusă la Dosarul nr.3320/110/2016.

Salarii neplătite de vreun an

Astfel, societatea oneşteană mai are în prezent 385 de angajaţi, restanţele salariale sunt în cuantum de 6.600.000 lei, iar datoria scadentă faţă de bugetul general consolidat se ridică la 5.054.944,71 lei. Ţinînd cont de aceste sume, rezultă că salariile restante sunt de aproape un an de zile!

rafo-15-ani-2015-w

Şi chiar dacă aceste restanţe vi se par foarte mari, să ştiţi că nu reprezintă mare lucru din viitoarea masa credală, debitoarea afirmând că „datoriile pe termen scurt ale societăţii se ridică, la data de 31.08.2016, la suma totală de 315.411.978 lei, societatea neavând datorii pe termen mediu şi lung, reprezentând credite, contracte de leasing, etc”.

Sechestru „instituit în mod abuziv de către ANAF”

Culmea este că debitoarea nu e foarte supărată că a ajuns în această situaţie financiară, ci că nu mai poate vinde nimic (la fier vechi), „ca urmare a sechestrului asiguratoriu instituit în mod abuziv de către ANAF asupra bunurilor mobile şi imobile ale societăţii”. Sechestrul a fost aplicat în baza unei sentinţe penale „prin care s-a dispus confiscarea unor sume de la inculpaţii IANCU Marian Alexandru, GĂUREANU Toader, SĂLĂJAN Bogdan, BASARAN Kadri Mhzar, DUMITRESCU Cicilia, BADEA Marin, TENDER Ovidiu Lucian, şi de la părţile responsabile civilmente BKP TRADING IMPEX SRL, BKP TRUST INVEST SRL şi TENDER SA”.

Şi de parcă sumele menţionate nu erau suficiente pentru a zugrăvi dezastrul de la RAFO SA, debitoarea mai precizează că în casă şi conturi există înregistrată suma de 41.181,66 lei, iar creanţele de încasat sunt în cuantum de 2.710.108 lei. Teoretic, la finalul anului trecut, rafinăria din Oneşti deţinea stocuri de 80.641.279 lei şi active imobilizate de 399.369.369 lei, dar rămâne de văzut care este valoarea de piaţă a acestora.

RAFO se pregăteşte… de Liga Campionilor!

Deşi societatea nu mai produce nimic de câţiva ani, iar ruşii care au controlat-o şi-au atins scopul urmărit (detalii AICI şi AICI), cine a formulat cererea de deschiderea a insolvenţei visează cai verzi pe pereţi, susţinând că „societatea va avea în vedere restructurarea financiară în vederea asigurării resurselor financiare, planul pe care intenţionează să-l propună urmând să prevadă o restructurare operaţională a activităţii, coroborată cu atragerea unui investitor strategic care printr-o infuzie de capital să propună măsuri ce vor avea ca finalitate creşterea veniturilor societăţii, venituri ce să permită efectuarea de distribuiri către creditorii societăţii„.

La mişto-ul acesta, judecătorul sindic s-a gândit să răspundă pe măsură şi a fixat aiurea termenele procedurii. Astfel, termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 11 decembrie 2016… o zi de duminică. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, publicarea în BPI a tabelului preliminar al creanţelor a fost fixat pentru data de 31 decembrie 2016. Pe lângă faptul că, înainte de Revelion, nu stă nimeni să publice tabele în BPI, această dată cade într-o sâmbătă. În cazul în care aceste termene nu vor fi majorate, prima şedinţă a Adunării Creditorilor urmează să aibă loc pe 5 ianuarie 2017, în timp ce următorul termen de judecată este programat pe 2 februarie 2017. (sursa foto: donedelaeconomic.blogspot.ro)