SIMPLUS INVEST: după ce a ţepuit TVR şi mai multe regii de transport public, firma familiei BOABEŞ a intrat în insolvenţă

Dan-Corina-Boabes-600bis

SIMPLUS INVEST SRL Bucureşti (CUI: 15791280) este, conform site-ului propriu, „prima companie care, în 2002, a introdus pe piaţa românească serviciile de premium sms”. Mai exact, este vorba despre acele SMS-uri cu valoare adăugată (1-10 euro) folosite în special pentru vânzarea unor produse sau pentru exprimarea unor opţiuni (sondaje, televoting).

Ultima găselniţă a acestei firme a fost plata biletelor de călătorie prin SMS, sistem implementat începând cu anul 2014 la mai multe societăţi/regii de transport în comun, inclusiv la cea din Bucureşti. Ciudat este faptul că, în condiţiile în care aceste regii au devenit clienţi începând cu anul 2014, cifra de afaceri a firmei SIMPLUS INVEST SRL s-a prăbuşit anul trecut la aproape jumătate faţă de 2012 şi 2013, iar exerciţiul financiar a fost încheiat cu pierderi de 1,55 milioane lei.

Prăbuşirea (premeditată?) a continuat şi în 2015, ceea ce a dus la deschiderea procedurii de insolvenţă, eveniment înregistrat pe 22 octombrie 2015, cererea fiind depusă chiar de debitoare (Dosar 37241/3/2015). În cererea introductivă, SIMPLUS INVEST SRL precizează că „în patrimoniul său există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile, nu poate plăti datoriile exigibile către creditorii săi, care sunt în cuantum de 8.082.611,40 lei„.

SIMPLUS-INVEST-10-ani-600

Cererea de intrare în insolvenţă a fost depusă după ce mai mulţi creditori au intentat procese de executare silită împotriva SIMPLUS INVEST, unele dintre acestea fiind soluţionate după deschiderea procedurii de insolvenţă! Astfel, pe 10 noiembrie 2015, Judecătoria Oradea s-a pronunţat în Dosarul 14450/271/2015 şi a decis: „Admite cererea formulată de creditoarea SC ORADEA TRANSPORT LOCAL SA, în contradictoriu cu debitoarea SC SIMPLUS INVEST SRL. Obligă debitoarea să achite în favoarea creditoarei, în termen de 20 de zile de la comunicarea prezentei, suma de 105.290,61 lei, cu titlu de debit, cu plata dobânzii legale aferente de 5.040 de lei şi 200 de lei cheltuieli de judecată”. Deci, la o regie mică, ţeapa a fost de peste un miliard de lei vechi.

Pentru că este un subiect cu mai multe „tentacule” şi voi reveni asupra lui, deocamdată menţionez un singur aspect dubios al acestei ţepe cu un autor cunoscut – SIMPLUS INVEST SRL. Încă nu a fost publicat tabelul preliminar al creanţelor (termenul este pe 28 decembrie 2015), dar dintr-o comunicare a administratorului judiciar FAST INSOLV SPRL (Bogdan IANCU) se deduce că pe lista creditorilor se află, printre alţii:

  • REGIA AUTONOMĂ DE TRANSPORT BUCUREŞTI RA
  • SOCIETATEA DE TRANSPORT PUBLIC SA Alba Iulia
  • TRANSURBAN SA Satu Mare
  • TRANSPORT CĂLĂTORI EXPRESS SA Ploieşti
  • ORADEA TRANSPORT LOCAL SA
  • SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE.

Toţi aceşti creditori sunt „de stat”. Asta nu cumva înseamnă că sistemul de plată al biletelor prin SMS (sau al televotingului la TVR) trebuia introdus în baza unei licitaţii? A organizat cineva astfel de proceduri de achiziţii publice sau a venit un ordin de undeva? Întreb asta pentru că regiile/societăţile de transport nu par a fi afectate de aceste ţepe, chiar dacă formal au acţionat firma în instanţa, ceea ce sugerează că ar fi adevărat zvonul care spune că, de fapt, prin colaborările „bilete prin sms” se achită servicii care au fost oferite partidelor, dar nu puteau fi plătite de acestea! Din diverse motive, eventual de legalitate!

SIMPLUS INVEST SRL Bucureşti este considerată ca fiind firma cuplului Corina Mihaela BOABEŞ (40 de ani) şi Dan Marius BOABEŞ (41 de ani), chiar dacă cea cunoscută drept „melomana manelelor” (pentru implicarea în MYNELE TV) s-a retras oficial din firmă: în octombrie 2014 din funcţia de administrator, iar în august 2015 şi din calitatea de asociat.

Retragerea aceasta a fost dublată de intrarea spectaculoasă în societatea SIMCITY SOLUTIONS SRL (CUI: 29889778), prin achiziţionarea a 99,35% din capitalul social „în schimbul unui preţ total de 1.516.570 lei„! Ţinând cont că părţile sociale au fost vândute/cesionate de SIMPLUS INVEST SRL, poate cercetează/află administratorul judecător dacă aceaşti bani chiar au fost plătiţi şi ce s-a întâmplat cu ei! Eventual şi de unde au venit!

Legendă foto: Dan Marius BOABEŞ şi Corina Mihaela BOABEŞ (în anul 2008)
sursa foto: valmirea.ro