Societatea 3T CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ (CUI: 22009205) a fost înfiinţată în iunie 2007 şi este numită „TEL DRUM de Neamţ„, urmare a preluării în 2010 de către Petre PITIŞ, dar şi pentru că are strânse legături financiare cu „firma mamă” din Alexandria.
A intrat în insolvenţă pe 22 octombrie 2014 (Dosarul nr.3593/103/2014, Tribunalul Neamţ), oficial la propria cerere, iar administratorul judiciar provizoriu, ASIST CONT IPURL (Mitică Lulu PALADE) din Focşani, a spus încă de atunci că „situaţia generală economică a firmei face improbabilă posibilitatea reală de reorganizare a activităţii debitorului 3T CONSTRUCT SRL”. Sinceritatea şi transparenţa de care a dat dovadă au fost taxate de creditori, mare parte din Teleorman, care l-au înlocuit cu RDV INSOLVENŢĂ SPRL Piatra Neamţ (Daniela STROE).
Administratorul judiciar s-a îmbolnăvit când a văzut tabelul creditorilor
Acest practician a publicat pe 10 decembrie 2015 un aşa-zis tabel definitiv al creanţelor, în care erau înscrişi 157 de creditori (inclusiv salariaţii), cu creanţe totale acceptate de 32,49 milioane lei. Interesant este că imediat după ce a întocmit tabelul, RDV INSOLVENŢĂ SPRL a solicitat înlocuirea cu MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL (Goian Teodor RÂPAŞ), precizând că „asociatul coordonator Stroe Daniela are probleme grave de sănătate si drept urmare, nu mai dispune de timp si de resurse umane pentru a administra procedura insolvenţei debitorului 3T CONSTRUCT SRL”.
Judecătorul sindic Maria ATUDOSIEI a admis solicitarea, „deşi, la dosarul cauzei, administratorul judiciar nu a depus documente medicale privind starea de sănătate a asociatului coordonator Stroe Daniela”, dar considerînd că „susţinerile administratorului judiciar nu pot fi puse la îndoială„. Doar se ştie, administratorii judiciari sunt nişte sfinţi. Mă mir că încă nu s-au făcut icoane cu unii dintre ei!
Pe 25 mai 2016, judecătorul sindic Maria ATUDOSIEI confirmă planul de reorganizare propus de debitoare şi aprobat de creditori, deşi AJFP Neamţ formulase cerere de deschidere a procedurii de faliment pentru că datoriile la bugetele de stat ale societăţii 3T CONSTRUCT SRL creşteau permanent.
Doi ani pierduţi cu insolvenţa… şi datorii noi de 9,4 milioane lei
În ianuarie 2017, Goian Teodor RÂPAŞ constată că debitoarea nu a respectat graficul de plăţi din planul de reorganizare şi propune deschiderea procedurii generale de faliment. Deşi a existat un termen de judecată la două săptămâni de la publicarea raportului, Maria ATUDOSIEI a prorogat soluţionarea cererilor de deschiderea procedurii de faliment pentru un un termen ulterior şi abia pe 19 aprilie 2017 s-a îndurat să pronunţe o sentinţă în acest sens.
Cu trei zile întârziere faţă de termenul limită stabilit de instanţă, MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL a publicat tabelul suplimentar al creanţelor, adică datoriile acumulate de la deschiderea procedurii de insolvenţă şi până la intrarea în faliment.
Suma acceptată de lichidatorul judiciar este de 9.425.045,41 lei, în timp ce creditorii au invocat creanţe de 35.616.487,88 lei. Demn de semnalat este faptul că Fiscul este înscris cu suma de 3.240.501 lei, restanţe care nu s-ar mai fi adunat dacă se ţinea cont de părerea primului administrator judiciar sau ar fi fost mai mici dacă ar fi fost luată în considerare cererea AJFP Neamţ de trecere la faliment şi nu s-ar fi aprobat aiurea un plan de reorganizare. Desigur, nu va plăti nimeni pentru asta!
Cesiuni dubioase la contracte de achiziţii publice
Sentinţa instanţei din 19 aprilie 2017, prin care s-a deschis procedura de faliment, mai include şi soluţionarea unor contestaţii la tabelul creanţelor, depuse de STULZ PLANAQUA SRL Bucureşti (CUI: 21710728), firmă care a intrat în insolvenţă pe 20 februarie 2015, la 3 luni după 3T CONSTRUCT.
Între cele două firme au existat nişte asocieri în cadrul contractelor de achiziţie publică „CL 02 Extindere şi reabilitare staţie de tratare apă în Alexandria” şi „CL 03 Extindere şi reabilitarea capacităţilor de producţie şi tratare şi de pompare a apei pentru aglomerarea Turnu Măgurele„.
Ciudat este faptul că în iulie 2014, când deja era deschis Dosarul de insolvenţă nr.21411/3/2014, împotriva debitoarei STULZ PLANAQUA SRL, această firmă renunţă la sumele care i se cuveneau din cele două contracte – 5.833.585,51 lei, respectiv 14.669.833,78 lei – urmând ca, pe baza unor contracte de cesiune, să primească 558.372,21 lei în 5 rate şi 1.372.089,91 lei în 16 rate. (Ataşez documentul care face referire la aceste cesiune, cu menţiunea că, pe alocuri, „este scris cu picioarele”. Ale grefierului, probabil)
Şi STULZ PLANAQUA GMBH (Germania), compania care deţine STULZ PLANAQUA SRL, a fost în nişte combinaţii dubioase cu „TEL DRUM de Neamţ” în două contracte „încheiate în vederea executării a două lucrări pentru Autoritatea Contractantă S.C. APASERV SATU MARE SA, în localităţile Tăşnad, Ardud şi Satu Mare„.
În acest caz, se vorbeşte de renunţarea la lucrări contra unui procent din profit:
La cele două acorduri de asociere au fost aduse amendamente prin semnarea unor acte adiţionale prin care se prevedea faptul că Asociatul STULZ PLANAQUA GMBH urma să primească echivalentul a 30% din profitul ce urmă a fi realizat de pe urma executării lucrărilor din cadrul Contractelor de achiziţie publică. În schimbul acestui procent din profit a renunţat la cota de lucrări ce îi revenea din contractul de asociere, urmând să deţină doar o cotă de 0,5% din cadrul contractului de lucrări
Datorii de 41,9 milioane lei, active imobilizate de 257.792 lei
Contestaţiile depuse de STULZ PLANAQUA SRL şi STULZ PLANAQUA GMBH au fost admise de instanţă, ceea ce înseamnă că acele contracte de cesiune au existat şi – raportate la Legea 85/2014 – sunt considerate în regulă de către instanţă.
Sărind peste faptul că, totuşi, ar trebui analizată legalitatea acestor aranjamente, pentru că vorbim de contracte de achiziţii publice, demn de remarcat este faptul că „TEL DRUM de Neamţ” a câştigat licitaţii de milioane de euro în condiţiile în care valoarea activelor imobilizate (a utilajelor, cum ar veni) nu a fost niciodată mai mare de 180.000 euro.
Conform tabelelor publicate până în prezent (cel definitiv de la insolvenţă şi cel suplimentar de la faliment), datoriile 3T CONSTRUCT sunt de cel puţin 41,9 milioane lei (mai pot creşte în urma contestaţiilor). În bilanţul pentru 2016, debitoarea a precizat că deţine active imobilizate de 257.792 lei! Şi creanţe de 32.854.718 lei, dar probabil că mare parte dintre acestea sunt împotriva unor falite, adică fără şanse de recuperare… (sursa foto: teldrum.ro)
DOCUMENTE ATAŞATE:
3T CONSTRUCT SRL – tabel definitiv al creanţelor (insolvenţă)
3T CONSTRUCT SRL – tabel suplimentar al creanţelor (faliment)
3T CONSTRUCT SRL – cesiuni contracte de achiziţii publice
CITIŢI ŞI:
3T CONSTRUCT: un an de insolvenţă şi datorii de 32 milioane lei pentru „TEL DRUM de Neamţ”
NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact