Ţeparul de la fosta firmă a deputatului Marius OSTAFICIUC a adunat două sentinţe de atragere a răspunderii, cu o valoare cumulată de 2,17 milioane lei; deşi are de recuperat peste 400.000 lei, AJFP Iaşi i-a permis „condamnatului” Ionuţ ENACHE să înstrăineze apartamentul din Alexandru şi refuză să ofere informaţii privind punerea în aplicare a deciziilor instanţei… pe motiv de secret fiscal

Ionuţ ENACHE este un gunoi al mediului de afaceri ieşean, individ care până la 40 de ani a reuşit să falimenteze 3 firme… şi are două sentinţe definitive de atragere a răspunderii personale, iar a treia este pe drum.

Deşi prejudiciul este mai mic, falimentul MAVERICK INVEST GROUP SRL Iaşi (CUI/CIF: 18218173) a fost mai mediatizat (de SUPERVIZOR.ro!)… pentru că a apărut după ce firma a fost preluată de ENACHE de la Elena Ramona OSTAFICIUC şi Marius Eugen OSTAFICIUC, deputatul care a reclamat la Protecţia Consumatorilor cartea pentru copii „Marele Uriaş Prietenos” – detalii AICI.

În acest caz, sentinţa de atragere a răspunderii a fost pentru suma de 497.197,72 lei, decizia a fost pronunţată pe 23 septembrie 2021 şi a rămas DEFINITIVĂ prin respingerea apelului la data de 8 iunie 2022 – Dosarul nr.770/99/2020/a1. Principalii păgubiţi ai MAVERICK INVEST GROUP SRL au fost INSTAL IMPEX SRL (CUI/CIF: 10933767) – 300.904,20 lei, AJFP Iaşi – 77.826 lei şi DON CONSTRUCTION CHEMICALS SRL (CUI/CIF: 18968701) – 76.627,24 lei.

La falimentul debitoarei MERCADITO SRL Iaşi (CUI/CIF: 16961162), Tribunalul Iaşi a dispus atragerea răspunderii personale împotriva fostului administrator Ionuţ ENACHE pentru suma de 1.672.890,12 lei, decizia a fost pronunţată pe 3 martie 2022 şi a rămas DEFINITIVĂ prin neapelare.

În acest caz, au existat doar 3 „sponsori”: SIPEX COMPANY SA (CUI/CIF: 9813422) – 1.132.133,08 lei, AJFP Iaşi – 333.857 lei şi BANCA TRANSILVANIA – 206.900,14 lei, cu menţiunea că BT a deţinut o creanţă teoretic garantată!

Dacă firmele private îşi pot permite să ierte astfel de ţepari, Fiscul are obligaţia de a efectua toate demersurile posibile pentru recuperarea prejudiciului. Că nu se întâmplă aşa… o dovedeşte AJFP Iaşi, care a adunat pierderi de 411.683 lei (de la cele două debitoare).

Sentinţele de atragere a răspunderii pronunţate de prima instanţă (tribunalul) nu sunt definitive, dar sunt EXECUTORII, ceea ce înseamnă că Fiscul (sau alt creditor) ar trebui măcar să facă demersuri pentru punerea sub sechestru a bunurilor „condamnatului”, astfel încât să evite înstrăinarea lor până la sentinţa definitivă.

În cazul Ionuţ ENACHE, prima sentinţă (în falimentul MAVERICK INVEST GROUP SRL) a fost pronunţată pe 23 septembrie 2021. Fiscul s-a făcut că plouă şi a permis ţeparului să treacă apartamentul din cartierul Alexandru cel Bun pe alt nume. Mai exact, conform „avizierului” de la scara blocului (unde locuieşte şi Florin OSTAFICIUC), acum apare ca proprietar un alt membru al familiei – Vasile ENACHE.

Am întrebat AJFP Iaşi „care e treaba?”: ce demersuri a făcut pentru recuperarea prejudiciului, de ce nu a pus sechestru şi astfel a permis înstrăinarea imobilului. Deşi la o solicitare similară (anterioară) am primit răspuns (AICI), individul care conduce acum instituţia ieșeană, Paul CIOBANU, s-a gândit să invoce secretul fiscal… şi, astfel, să nu spună nimic! Am dedus că Fiscul nu a recuperat niciun leu de la Ionuţ ENACHE şi nici nu are de gând să iniţieze vreo acţiune în vederea anulării tranzacţiei imobiliare.

Oficial, AJFP Iaşi susţine că aş putea primi informaţiile solicitate dacă le transmit „acordul scris al contribuabilului”, adică al ţeparului Ionuţ ENACHE. Mă mai gândesc dacă îi las în cutia poştală o astfel de solicitare, până atunci o să-i întreb măcar pe cei de la BT dacă mai sunt interesaţi de recuperarea prejudiciului.