TRUSTUL DE INSTALAŢII MONTAJ ŞI CONSTRUCŢII: insolvenţă „de milioane”; creanţele acceptate din prima depăşesc 47 milioane lei

constructii-02

TRUSTUL DE INSTALAŢII MONTAJ ŞI CONSTRUCŢII SA (T.I.M.) Cluj-Napoca (CUI: 2897361) este una din companiile importante din partea de vest a ţării, reuşind să înregistreze aproape constant o cifră de afaceri de afaceri de peste 10 milioane de euro şi câteva sute de angajaţi. Efectul crizei economice a început să se simtă la societatea clujeană abia în 2013, când a raportat cea mai mică cifră de afaceri din ultimii 10 ani (38,08 milioane lei) şi pierderi imense, de 8,74 milioane lei.

 Chiar dacă cifra de afaceri a crescut, iar pierderile a scăzut, situaţia a fost „albastră” şi în 2014, pentru ca anul trecut să ajungă la incapacitate de plată. Pe data de 5 noiembrie 2015, T.I.M. SA Cluj Napoca s-a cerut în insolvenţă, după ce creditorii ICPE BISTRIŢA SA, EURO TRANS UNIVERSAL SRL, SC MECSOM SA, GAZINSTAL SRL şi NEW R CONSULTING SRL depuseseră cereri similare.

 În documentaţia depusă la Dosarul nr.1493/1285/2015 se precizează: „pe fondul crizei economice, societatea si-a redus activitatea, iar în prezent se află în stare de insolvenţă, având datorii mai vechi de 30 de zile, suma totală a acestora fiind de 58.673.203 lei„. La o asemenea sumă, cererea a fost admisă „cu ochii închişi”, iar C.I.I. TOD SERGIU DAN a fost desemnat administrator judiciar provizoriu, deşi mai mulţi „băieţi destepţi” din zona practicienilor în insolvenţă s-au oferit să preia aceste atribuţii.

TRUSTUL-INSTALATII-CLUJ-10ani-600

Instanţa a stabilit termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor la data de 21 ianuarie 2016, dar Sergiu Dan TOD a publicat acest document în BPI abia pe 5 februarie 2016. Probabil pentru a nu crede cineva că s-a schimbat ritmul de viaţă (şi de muncă) al ardelenilor!

Tabelul preliminar al creanţelor este destul de consistent (185 de firme şi instituţii plus 277 de angajaţi), iar suma acceptată din prima este de 47,63 milioane lei, faţă de 65,50 milioane lei – suma revendicată de creditori. Documentul mai are o componentă („un tabel mai mic”) de „creanţe sub condiţie”, care include creanţe solicitate de 94 milioane lei şi acceptate de… 26,72 milioane lei. Cu siguranţă că vor exista contestaţii la tebale, care vor prelungi procedura, spre bucuria (financiară) a viitorului administrator judiciar, pentru că TOD are şanse mari să fie mazilit (neconfirmat) la Adunarea Creditorilor. Despre această şedinţă nu se ştie mare lucru pentru că încă nu a fost publicată nicio convocare!

 Administratorul judiciar (provizoriu) nu a prezentat în tabelul preliminar al creanţelor motivele care au stat la baza respingerii parţiale sau integrale a unor creanţe (bine că a publicat CNP-urile angajaţilor!), dar într-un raport de activitate se menţionează: „creditorilor ale căror creanţe sau drepturi de preferinţă au fost înscrise parţial sau înlăturate, administratorul judiciar le va comunica motivele de fapt şi/sau de drept, care au justificat această masură”.

 În documentul menţionat se mai spune că TRUSTUL DE INSTALAŢII MONTAJ ŞI CONSTRUCŢII SA îşi continuă activitatea comercială conform obiectului de activitate. În prezent, resursele materiale şi umane sunt concentrate pentru finalizarea următoarelor contracte:

  • Contractul de lucrări nr. 6108/12.03.2015 – beneficiar COMPANIA DE APĂ SA/Municipiul Dej;
  • Contractul de lucrări nr. 875/03.06.2014 – beneficiar Staţiunea de Cercetări Pomicole Turda;
  • Contractul de lucrări nr. 3430/02.03.2015 – beneficiar NOVA APASERV/Municipiul Botoşani;
  • Contractul de lucrări nr. 310510/31.12.2013 – beneficiar Municipiul Oradea;
  • Contractul de lucrări nr. 214/18.01.2008 – beneficiar Comuna Pericei;
  • Contractul de lucrări nr. 25734/14.11.2013 – beneficiar Municipiul Cluj-Napoca.

Surprinzătoare în această listă este prezenţa contractului cu NOVA APASERV, pentru că Botoşaniul nu e cunoscut ca un judeţ/municipiu bogat şi, în plus, e „la mama dracului” faţă de Cluj.

 Raportul din 1 februarie 2016 mai precizează că „atât înainte, cât şi după deschiderea procedurii de insolvenţă, a avut loc o masivă restructurare de personal, soldată în principal cu reduceri de locuri de muncă„, situaţie care, totuşi, poate fi pusă şi pe seamă sezonului de iarnă.

 Următorul termen de judecată este programat pe 16 februarie 2016. (sursa foto: rakenapp.com)

DOCUMENT ATAŞAT:

TRUSTUL DE INSTALAŢII MONTAJ ŞI CONSTRUCŢII SA – tabel preliminar al creanţelor