ASESOFT INTERNATIONAL SA Ploieşti (CUI: 13990040) a intrat în insolvenţă pe 3 noiembrie 2015, la cererea firmei suedeze TRANSAS MARINE INTERNATIONAL AB, care a invocat o creanţă de 3,71 milioane lei. Demn de menţionat este faptul că solicitarea creditorului a fost înregistrată pe 11 august 2014 şi a fost soluţionată de instanţă abia la al 10-lea termen de judecată (Dosar nr.6133/105/2014). Tribunalul Prahova a desemnat CASA DE INSOLVENŢĂ IONESCU ŞI SAVA SPRL (Albert George IONESCU) să îndeplinească atribuţiile de administrator judiciar provizoriu, „cu o remuneraţie provizorie de 2.000 lei„.
Prima măsură întreprinsă de practicianul în insolvenţă a fost să solicite majorarea termenelor de procedură şi „indexarea” onorariului la 15.000 lei. Cererea a fost justificată, prin altele, astfel:
- administratorul judiciar a observat faptul că există creditori străini, cu sediul în SUA, Cipru, Franţa, Finlanda etc. Având în vedere faptul că aceştia trebuie notificaţi, consideră că termenul de depunere a declaraţiilor de creanţă nu este suficient;
- debitoarea este o societate pe acţiuni, volumul de muncă este unul ridicat, societatea având 80 de angajaţi la deschiderea procedurii insolvenţei, iar lista creditorilor cuprinde un număr de 175 de societăţi, ceea ce înseamnă un volum considerabil de muncă pentru analiza acestora.
Tribunalul s-a pronunţat în această privinţă pe 17 noiembrie 2015, curios fiind faptul că sentinţa (publicată în BPI şi postată pe portalul instanţelor de judecată) precizează că a fost admisă cererea de majorare a termenelor de procedură, dar nu spune nimic despre onorariu!
Pe 8 februarie 2016, Albert George IONESCU reuşeşte să publice în BPI tabelul preliminar al creanţelor, document care demonstrează că motivarea pentru majorarea onorariului a fost exagerată, numărul de creditori fiind de numai 73 (nu 175). Mai mult, în afară de firma suedeză care a declanşat insolvenţa, în tabel există un singur creditor străin.
Deşi numărul de creditori este modest, masa credală este impresionantă – 117 milioane lei. BCR este „mama creditorilor”, cu 41,86 milioane lei, cu menţiunea că suma de 13,65 milioane lei este „sub condiţie, fără drept de vot”. ASESOFT TECHNOLOGIES SRL Ploieşti (CUI: 30009338) deţine o creanţă chirografară de 15,12 milioane lei (15,67% din masa credală) şi una garantată de 7.819,73 lei!
ANAF nu se regăseşte în TOP 3 – creditori, suma revendicată fiind de numai 3,33 milioane lei, cu menţiunea că această creanţă este bugetară, nu garantată. Chiar dacă creanţa deţinută de BAYERISCHE LANDESBANK (prin mandatar HUAWEI TECHNOLOGIES SRL), de 4 milioane lei, este fără drept de vot, merită menţionată pentru că dovedeşte legătura dintre ASESOFT INTERNATIONAL SRL şi 2K TELECOM SRL Ploieşti (CUI: 12920860), firmă controlată de Alexandru GHIŢĂ (34 de ani), fratele mult mai celebrului Sebastian Aurelian GHIŢĂ (37 de ani). Legătura constă în faptul că ASESOFT INTERNATIONAL SRL este garant pentru 2K TELECOM SRL în cazul acestei creanţe.
Tabelul preliminar nu include creanţe salariale şi nici acţionarii – MINASEE HOLDINGS LTD (Cipru) şi Cristian NĂSTĂSOIU (36 de ani) – nu figurează că ar avea de recuperat vreun leu de la debitoare, iar valoarea mică a masei credale (comparativ cu datoriile din bilanţurile pe 2010-2014) sugerează că unii creditori nu au apucat să se înscrie la masa credală sau au preferat să nu facă un asemenea demers.
La scurt timp după declanşarea procedurii de insolvenţă, debitoarea ASESOFT INTERNATIONAL SA a atacat sentinţa cu apel. Mult mai repede decât în alte cazuri, Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat pe 12 ianuarie 2016 şi a respins apelul, decizia fiind definitivă. Mai mult, instanţa a obligat apelanta „să plătească intimatei 2.682,29 euro în echivalent lei la data plăţii cu titlu de cheltuieli de judecată în apel”. La 26 milioane euro, cât e masa credală, 2.682,29 euro chiar nu mai contează!
Adunarea creditorilor a fost convocată pe 11 februarie 2016, ora 14:30, la „JW Marriott Bucharest Grand Hotel”, Sala GALAŢI (et.1). Ordinea de zi are 4 puncte, din care unul se referă la alegerea Comitetului Creditorilor şi 3 la administratorul judiciar:
1.Confirmarea administratorului judiciar CASA DE INSOLVENŢĂ IONESCU ŞI SAVA SPRL;
2.Confirmarea onorariului administratorului judiciar, compus din:
- a.Onorariu fix în cuantum de 10.000 lei/lună exclusiv TVA pentru toată perioada de observaţie;
- b.Onorariu fix în cuantum de 5.000 lei/lună exclusiv TVA pentru toată perioada derulării planului de reorganizare;
- c. Onorariu de succes de 1% din sumele distribuite creditorilor garantaţi;
- d. Onorariu de succes de 5% din sumele distribuite celorlalte categorii de creditori.
- În cazul neconfirmării de către adunarea creditorilor a administratorului judiciar provizoriu, stabilirea unui onorariu în cuantum de 10.000 lei/lună, exclusiv TVA, aferent perioadei desfăşurării activităţii.
Se deduce de aici că instanţa nu a aprobat majorarea onorariul la 15.000 lei (pentru toată perioada), motiv pentru care Albert George IONESCU încearcă „să prostească” creditorii, solicitând 10.000 lei lună, adică vreo 30.000 lei în total (sunt 3 luni şi ceva de la deschiderea procedurii). Vorba aia: încercarea moarte n-are! (sursa foto: amadeusafricablog.com)
DOCUMENT ATAŞAT:
ASESOFT INTERNATIONAL SA – tabel preliminar al creanţelor