Un creditor acuză golăniile KATEL GROUP; firmele cesionate „pe doi lei” înainte de insolvenţă revendică 400.000 euro

katel

KATEL GROUP SRL Piatra Neamţ (CUI: 13446260) a intrat în insolvenţă pe 10 august 2016, la propria cerere, iar în articolul publicat cu această ocazie am atras atenţia că debitoarea a recurs la nişte golănii, concretizate în transferurile efectuate de administratorul Cătălina LUNGU (38 de ani) cu puţin timp înainte de depunerea cererii de intrare sub incidenţa Legii 85/2016. Astfel, în mai-iulie 2016, KATEL GROUP SRL s-a retras din KATEL 3A SRL (CUI: 17010866), KATEL ROUTE SRL (CUI: 17778580), OPTISEM SERVICE SRL (CUI: 17778571) şi FAN TV SRL (CUI: 16591965), firme la care deţinea pachetele majoritare de părţi sociale, acestea fiind preluate de Sorin-Cătălin LUNGU.

Nu ştiu dacă în urma acestui articol sau pe baza unei investigaţii proprii, dar cert este că unul dintre creditori, compania ALGERNON IMPEX SRL Bucureşti (CUI: 4900080), care deţine o creanţă de 279.612,43 lei, a condamnat aceste cesiuni, afirmând că tranzacţiile s-au efectuat „pentru preţul a câteva pachete de ţigări” (…)… „cu scopul de a figura în scripte cu zero şi de a se crea, cu rea-credinţă, insolvabilitatea„.

Din păcate, ALGERNON IMPEX SRL a ales să atace aceste cesiuni, solicitând o expertiză contabilă, în cadrul unei opoziţii la sentinţa de deschidere a insolvenţei pronunţată de judecătorul sindic Ana MÂNGÂŢĂ de la Tribunalul Neamţ, magistrat care anul trecut a încasat un venit net de 204.332 lei (aproximativ 46.000 euro), cu menţiunea că această sumă include şi drepturi salariale restante, acordate prin hotărări judecătoreşti. Desigur, opoziţia a fost respinsă… cum ar fi fost ca MÂNGÂŢĂ să infirme propria sentinţă?!

După părerea mea, creditorii ar trebui să forţeze administratorul judiciar să facă o analiză corectă a transferurilor patrimoniale de dinainte de insolvenţă şi să solicite anularea acestora în instanţă. Desigur, înainte de asta ar trebui să reuşească schimbarea actualului administrator judiciar, C.I.I. FLOREA MARIA DANIELA.

Majorare de termen neanunţată creditorilor

Deşi societatea nemţeană are doar „o mână de creditori”, FLOREA a solicitat prelungirea termenului de înscriere la masa credală, probabil şi pentru că ea este plătită „cu ziua”. Mai exact, are un onorariu de 1.000 lei/lună, achitat de… cine a propus-o, adică debitoarea KATEL GROUP SRL. Instanţa a acceptat cererea şi în sentinţa pronunţată pe 19 septembrie 2016, la o săptămână DUPĂ expirarea termenului iniţial de înscriere la masa credală, precizează doar că „majorează termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor de la data de 12.09.2016 la data de 30.09.2016„, şi nu face nicio referire la celelalte termene.

Administratorul judiciar nu a publicat în BPI nicio notificare privind majorarea termenului/termenelor şi niciun convocator pentru Adunarea Creditorilor, iniţial programată pe 20 octombrie 2016. Desigur, nici raportul privind cauzele insolvenţei nu a intrat în vederile practicianului.

Puteri paranormale la administratorul judiciar

În schimb, a publicat tabelul preliminar al creanţelor de două ori, pe 18 şi 20 octombrie 2016, diferenţa constând în faptul că, la unul dintre creditori, „eronat s-a menţionat că este o creanţă sub condiţie”, după cum recunoaşte chiar FLOREA. Şi ca să ne demonstreze că este o individă „cu puteri paranormale” (vede în viitor), administratorul judiciar a publicat (în BPI nr.18847/18.10.2016) „Notificare privind tabelul preliminar al creanţelor Nr.:335, data emiterii: 12.X.2016” în care ne anunţă că „La data de 17.X.2016, administratorul judiciar a înregistrat la grefa Tribunalului Neamţ tabelul preliminar al creanţelor debitoarei”. Notificarea publicată pe 20 octombrie 2016 (în BPI nr.19072) poartă acelaşi număr (335), aceeaşi dată (12.X.2016), deşi anunţă altceva, şi anume: „La data de 18.X.2016, administratorul judiciar a înregistrat la grefa Tribunalului Neamţ tabelul preliminar al creanţelor debitoarei, cu modificarea în ceea ce priveşte creanţa creditorului de la poz. 11 (eronat s-a menţionat că este o creanţă sub condiţie)”.

REZUMAT:

Pe 12 octombrie 2016, C.I.I. FLOREA MARIA DANIELA a anunţat/notificat că peste 5 zile (pe 17 octombrie 2016) a depus prima variantă a tabelului, iar a doua zi a depus varianta rectificată a tabelului.

Creanţe dubioase de 400.000 de euro

Tabelul preliminar include 19 creditori cu menţiunea că au fost respinse integral creanţele invocate de doi dintre aceştia. Masa credală acceptată din prima este de 2.808.428,17 lei, valoare mai mică decât cea din bilanţul pe 2015 (3,79 milioane lei), dar mai mare decât suma precizată în cererea de deschidere a insolvenţei (1.606.280,51 lei).

Cei doi creditori ale căror creanţe au fost respinse sunt KATEL ROUTE SRL şi OPTISEM SERVICE SRL, două din firmele care au fost cesionate de Cătălina LUNGU. Administratorul judiciar justifică respingerea creanţelor prin faptul că „nu au fost depuse titlurile de creanţă„. Oare din acest motiv a fost prelungit termenul de înscriere la masa credală, ca să aducă alde LUNGU titlurile de creanţă?

De ce nu au fost depuse aceste titluri? Un răspuns posibil ar putea fi următorul: KATEL ROUTE SRL a invocat o creanţă de 1.393.966 lei, iar OPTISEM SERVICE SRL de 380.499,21 lei. În total, aproximativ 400.000 euro. Când două firme deţin creanţe de o asemenea valoare, creditorii KATEL GROUP SRl s-ar putea întreba şi mai apăsat cum de au fost cesionate (firmele) „pe câteva pachete de ţigări”? Doamna LUNGU, dar chiar nu v-a dus capu’ să cesionaţi şi creanţele?! Sau e o îmbârligătură atât de mare între firmele familiei încât nici Dumneavoastră nu mai ştiţi cum au fost plimbaţi banii?!

Chirografarii vor rămâne cu ochii în soare?

 Pentru că am văzut cam ce golănii se derulează la unele insolvenţe (şi din Neamţ) – prin intermediul administratorilor judiciari şi cu sprijinul cel puţin tacit al judecătorilor sindici – pot să dau şi un pronostic în cazul KABEL GROUP SRL: se va aproba un plan de reorganizare care va include plăţi doar pentru creditorii garantaţi şi bugetari/prioritari (mă mir că reprezentanţii debitoarei nu au ştiut că la o insolvenţă e bine să ai şi nişte restanţe salariale!), iar chirografarii nu vor primi nimic. La momentul actual, creanţele chirografare se ridică la 954.080,92 lei şi nu includ sumele revendicate de KATEL ROUTE SRL şi OPTISEM SERVICE SRL.

Şansa chirografarilor este să găsească modalităţi de atac care să nu se judece la Tribunalul Neamţ, ci la instanţa superioară (Curtea de Apel Bacău). O altă variantă potenţial benefică pentru creditori ar fi să contacteze fostul contabil şef, Eugen BÂRLĂDEANU (împlineşte 48 de ani luna viitoare), pe care KATEL GROUP SRL l-a acuzat de concurenţa neloială (detalii AICI). Cu siguranţă că o persoană cu o asemenea funcţie ştie multe din firmă!

Şi, la final, o informaţie esenţială pentru pentru creditori, ca să ştie la ce să (nu) se aştepte: „cuplul”  format din Ana MÂNGÂŢĂ (judecător sindic) şi Maria Daniela FLOREA (administrator/lichidator judiciar) s-a ocupat şi de insolvenţa/falimentul NIELA COMPANY SRL Piatra Neamţ (CUI: 14229595), adică de Dosarul nr.673/103/2006. Deşi sentinţa finală a fost pronunţată pe 12 decembrie 2012, debitoarea nu a fost radiată nici până acum (detalii AICI). Deşi am semnalat această problemă în urmă cu două luni, situaţia a rămas neschimbată! (sursa foto: katel.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
KATEL GROUP SRL – tabel preliminar al creanţelor

CITIŢI ŞI:
Acuzaţii de concurenţă neloială la adresa fostului contabil şef şi întârzieri mari la plata fondurilor europene