„Fidelizarea” personalului prin neplata salariilor; lefuri neachitate din 2014, masă credală de 5,27 milioane lei

Est-Rom

Controlată de Bogdan URSULEANU (59 de ani), în calitate de asociat majoritar (99,9%) şi administrator, EST ROM SA Valea Lupului (CUI: 4488770) s-a cerut în insolvenţă la începutul lunii august 2016, în documentaţia depusă la Dosarul nr.4664/99/2016 precizînd că „înregistrează datorii către terţi în valoare totală de 4.665.000 lei, acestea fiind purtătoare de dobânzi şi penalităţi de întârziere, ceea ce conduce la creşterea permanentă a acestora„.

Administratorul judiciar provizoriu, CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ SPRL Iaşi (Lauconia LOGHIN), trebuia să publice tabelul preliminar al creanţelor până cel târziu pe 13 octombrie 2016. Nu a catadicsit să respecte termenul impus de judecătorul sindic Nicoleta Lenuţa ZAHARIA de la Tribunalul Iaşi – magistrat remunerat anul trecut cu 109.188 lei /sumă netă, adică o medie de puţin peste 2.000 euro/lună -, dar s-a gândit să compenseze într-un fel şi l-a publicat de două ori în BPI, pe 19 şi 20 octombrie 2016. Aceeaşi variantă, cu cel puţin o eroare în ambele cazuri: la poziţia 135, creditor GA-PRO-CO CHEMICALS Săvineşti, valoarea creanţei nu este specificată; ţinând cont că, la observaţii, se spune că reprezintă 0,08% din masa credală, rezultă că e în jurul sumei de 4.500 lei.

Din documentul menţionat reiese faptul că masa credală este de 5.272.296,48 lei, cu 13% mai mare faţă de suma menţionată de debitoare în cererea introductivă, în condiţiile în care există creanţe respinse de peste un milion de lei, care probabil vor face obiectul unor contestaţii.

Ca număr, „grosul” creditorilor este reprezentat de angajaţi – 87 de creanţe salariale, cu o valoare totală admisă de 507.920 lei, adică o medie de aproape 1.300 euro/angajat (la cursul actual). Valoarea mare a acestor creanţe nu are drept cauză un nivel ridicat al lefurilor de la EST-ROM SA, ci întârzierile la plată de luni de zile. Există câţiva astfel de creditori care figurează cu salarii neachitate chiar şi din 2014, alţii cu retribuţii neîncasate din 2015 şi cea mai mare parte cu restanţe de pe la începutul acestui an.

Şi ceea ce probabil nu ştiţi şi nici nu v-aţi imaginat vreodată, aceste salarii neplătite se numesc „fidelizarea” personalului. Mai exact, administratorul judiciar spune în raportul privind cauzele insolvenţei că unul din factorii care au condus la apariţia incapacităţii de plată este „creşterea costurilor cu personalul, generate de necesitatea fidelizării acestora şi calificare”. CORECT este „fidelizarea” ACESTUIA (că ne referim la personal), dar de unde nu-i…

Acelaşi document, care analizează în principal doar evoluţia din 2013-2015, ne mai spune că „insolvenţa s-a instalat ca urmare a lipsei de disponibilităţi băneşti„! Pe bune?! Eu credeam că surplusul de bani al unei companii duce la insolvenţă! Desigur, raportul menţionat concluzionează că nu e nimeni vinovat de intrarea în incapacitate de plată şi apreciază că există o posibilitate reală de reorganizare.

Administratorul judiciar a convocat prima şedinţă a Adunării Creditorilor pentru astăzi, 21 octombrie 2016, mai mult de jumătate din convocator fiind reprezentat de justificarea onorariului solicitat, care ar urma să fie de 3.500-5.000 lei/lună plus 5% din sumele distribuite către creditori. Interesantă în această justificare este precizarea că „planul de reorganizare va prevedea reduceri salariale sau de personal„. Asta în condiţiile în care, la deschiderea procedurii, numărul de angajaţi scăzuse deja la 113, repartizarea fiind următoarea:

  • management superior – 5 persoane
  • personal administrative (department financiar contabil, secretariat, resurse umane, proiectare) – 35 persoane
  • muncitori (personal calificat cu contracte de muncă încheiate pe perioadă nedeterminată) – 73 persoane.

Deşi mai există un termen intermediar pe 27 octombrie 2016, abia pe 24 noiembrie 2016 va fi analizat stadiul procedurii de către judecătorul sindic, termen la care teoretic ar trebui să fie finalizat tabelul definitv al creanţelor. (sursa foto: sarens-gmbh.de)

DOCUMENT ATAŞAT:

EST ROM SA Valea Lupului – tabel preliminar al creanţelor

CITIŢI ŞI:

Insolvenţă „de top” în judeţul Iaşi; datoriile depăşesc un milion de euro