ANAF mai vrea 43 milioane lei de la MEDIAFAX

La data de 17 decembrie 2014, MEDIAFAX GROUP SA (CUI 27189522) a intrat în insolvenţă la propria cerere, în documentaţia depusă la Tribunalul Bucureşti (Dosar 41384/3/2014) menţionându-se că „datoria certă, lichidă şi scadentă este în sumă de 62.091.457,4 lei”, cauzele care au condus la apariţia stării de insolvenţă fiind „conjunctura economică nefavorabilă, competiţia pe piaţă, situaţia financiară a clienţilor şi instituirea măsurilor asigurătorii de către Direcţia Generală Antifraudă„.

Pe 26 februarie 2015 a fost publicat tabelul preliminar al creanţelor, care prezintă datorii totale de 178,9 milioane lei, plus 2,8 milioane lei respinse de administratorul judiciar, motiv pentru care au fost înregistrate deja mai multe contestaţii, şi încă 2,9 milioane lei în cereri depuse tardiv. Diferenţa enormă dintre suma declarată la deschiderea insolvenţei şi cea din tabelul creditorilor provine din suma (suplimentară) revendicată de Finanţe în urma finalizării controlului ANAF şi probabil din declararea scadentă a creditului contractat la ING.

Lăsându-vă plăcerea de a parcurge lista creditorilor din tabelul ataşat, remarc faptul că angajaţii sunt înscrişi la masa credală cu numai 6.800 lei, iar Adrian Sârbu, ca persoană fizică, nu a împrumutat firma cu niciun leu, în timp ce Orlando Nicoară „plânge” după 3,6 miliarde lei vechi.

Administratorul judiciar „KPMG Restructuring“ SPRL s-a gândit că nu e bine să afle „prostimea” de ce a intrat MEDIAFAX GROUP SA în insolvenţă şi cine se face vinovat; prin urmare nu a publicat (în BPI) „raportul asupra cauzelor si împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă”, rezumându-se la un anunţ „de doi lei”, prin care susţine că ar fi depus acest raport la instanţă.

Pentru că legea îl obligă să justifice „căruţa de bani” pe care o încasează în cadrul procedurii, administratorul judiciar a publicat integral (din greşeală, probabil), raportul de activitate pentru perioada 1 februarie – 15 martie 2015, din care extrag câteva amănunte interesante:

– „KPMG Restructuring” SPRL va primi 10.000 euro/lună (+TVA) pentru măcar vreo 3 ani, plus 20.000 euro onorariu de succes „pentru asistenţa la întocmirea planului de reorganizare” (nu pentru ieşirea din insolvenţă, ci pentru nişte hârtii care să amâne falimentul), „plus onorariu variabil de 5%, exclusiv TVA, din sumele recuperate de creditori în perioada de reorganizare„; la ultima menţiune, ori e o greşeală de formulare, ori cei care au aprobat acest onorariu nu ştiu ce au votat;

– La 31.01.2015 societatea avea 322 de salariaţi cu contract individual de muncă, din care 21 de salariaţi cu normă parţială de timp; în perioada 01.02.2015 – 28.02.2015, ca urmare a reintegrării activităţilor externalizate anterior, numărul de salariaţi a crescut de la 322 la 397;

– În luna februarie 2015, MEDIAFAX GROUP SA a avut încasări de 3,02 milioane lei, 55,1% din această sumă provenind din recuperări creanţe; plăţile în aceeaşi perioadă s-au ridicat la 2,784 milioane lei, cea mai mare pondere (39,3%) având-o cheltuielile salariale;

– RO NATURSTEIN SRL, proprietarul spaţiului unde îşi desfăşoară activitatea MEDIAFAX GROUP SA, nu a acceptat propunerea de renegociere (diminuare) a chiriei, motiv pentru care, „în prezent administratorul judiciar împreună cu managementul companiei efectuează demersuri pentru relocarea activităţii într-un nou spaţiu” (surprinzător, nu se menţionează niciun onorariu „de succes” pentru administratorul judiciar).

Lista „realizărilor” administratorului judiciar este generoasă, dar cel mai important aspect din acest raport este cel legat de rezultatul controlului ANAF, care a vizat urmărirea modului de constituire şi achitare de către societate a obligaţiilor către bugetul consolidat al statului, aferent perioadei 20 iulie 2010 – 30 iunie 2014, ulterior perioada fiind extinsă pana la 16 decembrie 2014. Rezultatul este DEVASTATOR pentru MEDIAFAX GROUP SA: datoria bugetară a fost suplimentată cu 43.226.414 lei, conform tabelului de mai jos. MEDIAFAX GROUP SA a contestat aceste sume, instanţa urmând să stabilească cine are dreptate.

MEDIAFAX GROUP - impunere ANAF-ww

Mărci şi domenii

În tabelul preliminar al creanţelor, se menţionează că „ING Bank” ar avea „contract de ipotecă mobiliară nr. 06946/G5 din 12.10.2011 (mărci, site-uri, domenii)”. Nu am înţeles ce înseamnă „site-uri”! Dacă se referă la conţinutul de pe mediafax.ro, zf.ro etc, e cam subţire garanţia, pentru că multe dintre articolele şi imaginile de pe aceste pagini web nu mai sunt de actualitate şi, implicit, nu mai au valoarea iniţială, plus că ar putea să facă obiectul unor prevederi ale legii drepturilor de autor care să lase ING „cu buza umflată”.

În ceea ce priveşte ipoteca pe domenii, asta este o prostie cât ING de mare. Cel puţin în privinţa domeniilor .ro, acestea nu devin proprietatea persoanei sau firmei care le înregistrează, nu pot fi vândute de deţinător (aşa se numeşte cel care le înregistrează, nu proprietar) şi, prin urmare, nici nu au cum să fie puse gaj. Persoana (fizică sau juridică) care a înregistrat un domeniu primeşte (de la rotld.ro) drept de folosinţă (un fel de închiriere), nu devine proprietar pe un domeniu. În cazul domeniilor .com sau.eu, e şi mai simplu. Acestea sunt închiriate pe o anumită perioadă de timp, deci nu poate exista confuzia că cineva le primeşte în proprietate.

Referitor la mărcile care ar fi ipotecate la ING, înţeleg că nu e vorba de toate mărcile deţinute de MEDIAFAX GROUP SA din moment ce în BOPI (Buletinul Oficial de Proprietate Industrială) nr.4/2015 a fost publicată cesiunea totală a mărcii unvinpezi.ro, tranzacţie realizată între cedentul (vânzătorul) MEDIAFAX GROUP SA şi cesionarul (cumpărătorul) APROPO DE ECOMMERCE SRL.

Cu Adrian Sârbu în arest preventiv, cu recenta reziliere a contractului de către PRO TV şi cu o eventuală confirmare (de către instanţă) a sumei revendicate de Finanţe, viitorul MEDIAFAX GROUP SA nu se întrevede prea roz. Dar, desigur, orice lună în plus „de agonie” mai aduce 10.000 euro în contul administratorului judiciar, ceea ce nu poate decât să determine o tergiversare a procedurii. Asta poate nu e foarte rău, că ar da posibilitatea angajaţilor (pe aceştia nu are ipotecă ING) să se regrupeze într-o altă agenţie de ştiri. Că dacă rămâne numai „Agerpres”-ul… vai şi (mai) amar de presa românească!

 

MEDIAFAX GROUP – tabel preliminar al creanţelor

MEDIAFAX GROUP – raport de activitate (1 feb – 15 martie 2015)