Ciudata firmă „afiliată” la Academia Infractorilor

Adrian-botez-web(Adrian Botez, zis Ţâţă; sursa foto: libertatea.ro)

 

Prins de telenovela „Don Juan Nichita de la Iaşi” (deşi mai corect ar fi „Nichita din Dorohoi”), am uitat de vestita Academie a Infractorilor din România, dar sper că nu a uitat şi justiţia. Această „unitate de elită” a infracţionalităţii fără frontiere era (este) condusă de Adrian Marin Botez (fost Lazăr, zis „Ţâţă”), iar unul dintre discipolii arestaţi recent este Costel Acozmei (zis Farcaş). Acesta din urmă ar fi, conform presei locale, văr al lui Ţâţă, dar articolul de faţă se referă la altă calitate a celor doi.

Mai exact, Adrian Marin Botez şi Costel Acozmei sunt parteneri de afaceri în AS FINIS CONSTRUCT SRL (CUI 19120059), firmă cu sediul social în Piatra Neamţ, bd. Decebal nr. 92, bl. G6, sc. C, parter, ap. 36. Demn de menţionat este faptul că acest sediu social a fost stabilit la înfiinţare (în octombrie 2006), în baza unui contract de comodat cu durată nelimitată. Această adresă coincidea, la momentul înfiinţării firmei, cu domiciliul declarat al lui Ţâţă. Acum „domiciliază” în altă parte!

Capitalul social este de 200 lei, împărţit în mod egal între cei doi asociaţi, funcţia de administrator fiind deţinută doar de văru’ Costel Acozmei. Având ca obiect principal de activitate lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, AS FINIS CONSTRUCT SRL a derulat ceva activitate în 2007-2009, dovadă fiind numărul de angajaţi şi… pierderile înregistrate.

În perioada ianuarie 2009 – martie 2010, societatea s-a remarcat şi la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi), cu 12 bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 1,2 miliarde lei vechi.

AS-FINIS-CONSTRUCT-CIP-ww

În ianuarie 2010, Finanţele solicită deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva AS FINIS CONSTRUCT SRL, pentru „datorii către bugetul de stat constând în impozit pe profit, impozit pe venituri din salarii, TVA, contribuţii pentru asigurări sociale si dobânzi, în sumă totală de 40.104 de lei, calculate până la data de 11.01.2010”.

Tribunalul Neamţ a admis cererea în martie 2010, menţionând că „deşi a fost legal citat, debitorul nu a contestat starea de insolvenţă, nu a recunoscut-o, iar reprezentantul său legal nu s-a prezentat în instanţă”. Curios este faptul că, deşi firma a raportat la finalul anului 2009 datorii totale de 495.787 lei (conform bilanţului depus la Finanţe), la masa credală s-a mai înscris un singur creditor – „Pireus Leasing România IFN”, cu o creanţă de 70.550,99 lei.

Şi de aici încolo, procedura de insolvenţă urmează un curs dubios…

Firma debitoare, reprezentată în instanţă de avocat Lazăr Traian Sorin, se decide să achite datoriile către Finanţe (care s-au ridicat la 51.096 lei, valoare mai mare decât creanţa iniţială datorită recalculării „la zi” a sumelor datorate statului) şi către „Pireus Leasing România IFN”, plus un „bonus” de 5.000 lei – cheltuieli de procedură.

Judecătorul sindic constată că s-au îndeplinit condiţiile pentru închiderea procedurii de insolvenţă, dar nu repune firma în funcţiune, ci „dispune radierea debitorului din Registrul Comerţului”.

AS FINIS CONSTRUCT SRL depune recurs la Curtea de Apel Bacău, acesta fiind admis pe 1 iulie 2011. Şi astfel, firma lui Ţâţă şi văru’ revine în economia românească. Curios este faptul că, deşi a achitat datorii de peste 120.000 lei, în bilanţul de la finalul anului 2010 apar datorii totale de 533.258 lei, în condiţiile în care numărul de angajaţi (1) şi cifra de afaceri sugerează că firma nu prea a desfăşurat activitate în 2010.

Ciudat este şi faptul că, după ce a plătit creditorilor peste 1,2 miliarde lei vechi pentru a ieşi din insolvenţă, AS FINIS CONSTRUCT SRL nu a mai desfăşurat cine ştie ce activitate (aşa reiese din declaraţiile oficiale), în 2013 raportând cheltuieli de 1.149 lei şi venituri – 0 (zero). Un alt aspect care trebuie menţionat este anularea înregistrării în scopuri de TVA a firmei, începând cu 1 februarie 2013. Mai exact, de atunci firma a devenit neplătitoare de TVA, cauza fiind cel mai probabil nedepunerea declaraţiilor privitoare la TVA (formular 300, de obicei). Şi dacă firma a depus alte declaraţii, altfel ar fi fost declarată inactivă de către ANAF, de ce nu a depus şi declaraţiile TVA?!

AS-FINIS-CONSTRUCT-bilant_ww

Probabil prinşi cu activităţi mult mai profitabile, cei doi asociaţi decid în 25 iulie 2014 suspendarea activităţii firmei pentru o perioadă de 3 ani. Asta după ce, pe 20 martie 2014, Judecătoria Piatra Neamţ a admis cererea de „încuviinţare executare silită” formulată de BEJ MAREŞ IOAN pentru creditoarea CNADNR SA – DIRECŢIA REGIONALĂ DE DRUMURI ŞI PODURI IAŞI. Portalul instanţelor de judecată nu este prea generos cu informaţiile legate de acest caz, dar probabil nu este vorba de rovinietă, în aceste cazuri reclamantul fiind direct CNADR, fără direcţii judeţene şi fără executori judecătoreşti. Şi dacă nu e vorba de rovinietă, pot bănui că „marea firmă” a lui Ţâţă şi văru’ ar fi trebuit să presteze ceva DRDP Iaşi şi „a uitat”. Sper, totuşi, să nu fie vorba de livrare ceasuri pentru conducerea DRDP Iaşi!

Desigur, toate cele menţionate mai sus nu reprezintă (până la proba contrarie) ilegalităţi comise de firma AS FINIS CONSTRUCT SRL, ci doar aspecte ciudate, care ar putea (sau chiar ar trebui) să facă obiectul unor verificări ale anchetatorilor care se ocupă de Academia Infractorilor. Şi dacă se întâmplă aşa ceva, poate sesizează careva că societatea a fost oficial administrată de Acozmei în toţi aceşti ani, deşi văru’ a operat mai mult în străinătate, a mai fost şi arestat.

Iar o altă bizarerie este reprezentată de un număr de telefon care apare la Registrul Comerţului ca fiind de contact pentru AS FINIS CONSTRUCT SRL. Acelaşi număr de telefon apare şi la o firmă de construcţii din Oradea, care oficial apare cu angajaţi şi la această dată, este declarată inactivă de către ANAF din 2012 (la doar un an de la înfiinţare), cu sediul expirat de 3 ani şi are în componenţa denumirii numele… IOHANNIS!