CARREFOUR: Profit net de 209,71 milioane lei în 2017 şi de 1,3 MILIARDE LEI în ultimii 10 ani; Investigaţia Consiliului Concurenţei… a murit de bătrâneţe!

CARREFOUR ROMÂNIA SA Bucureşti (CUI: 11588780), firma care deţine/administrează hipermarketurile şi supermarketurile cu acelaşi nume (nu şi market-urile preluate de la BILLA, acelea sunt pe altă societate), ne-a rupt la buzunare şi în 2017, an în care a obţinut un profit net de 209,71 milioane lei, la o cifră de afaceri de 6,75 MILIARDE LEI, performanţe obţinute cu 9.939 angajaţi.

Altfel spus, fiecare salariat a realizat anul trecut vânzări de 679.033 lei, adică aproape 150.000 euro (ca medie, desigur).

Chiar dacă este un maxim istoric, profitul net de 209,71 milioane lei reprezintă doar 3,1% din cifra de afaceri. Cu siguranţă că asta nu înseamnă că trebuie să le plângem de milă acţionarilor francezi şi nici să credem că acesta este profitul real al companiei. Profit realizat, în principal, pe spatele furnizorilor români, care au parte de astfel de clauze înrobitoare.

Dacă facem un calcul simplu rezultă că societatea CARREFOUR ROMÂNIA SA a obţinut în ultimii 10 ani un profit net cumulat de 1,3 MILIARDE LEI. Mai exact, 1.306.389.346 lei.

La începutul anului 2015, Consiliul Concurenţei a anunţat consumatorii români că „i-a spart pe mafioţii de la METRO, SELGROS, MEGA IMAGE şi REAL” cu amenzi în valoare totală de 154.029.538 lei (aprox. 35 milioane euro). După cum am scris AICI, s-a ales praful de amenzile respective, dar nu nu la asta vreau să mă refer acum.

Tot atunci, Consiliul Concurenţei a mai venit cu o veste bună, şi anume că a pornit o investigaţie similară şi împotriva celor de la CARREFOUR, AUCHAN, CORA şi KAUFLAND. Au trecut mai mult de 3 ani de atunci… şi NIMIC! Probabil s-a gândit Bogdan CHIRIŢOIU că mai bine o lasă aşa, moartă, decât să se facă de rahat în instanţe şi, eventual, să plătească (instituţia, nu el) cheltuieli de judecată.

În cazul în care, totuşi, investigaţia este în derulare, vin cu o precizare pentru reprezentanţii Consiliului Concurenţei: dacă nu găsiţi furmizori dispuşi să vă arate contractele cu retailerul pentru că riscă sancţiuni uriaşe, vă pot furniza eu o copie după un astfel de document. Furnizorul în cauză a avut o colaborare aşa de profitabilă cu lanţul de magazine că a intrat în faliment între timp, aşa că i se rupe de eventualele sancţiuni de la CARREFOUR! (sursa foto: carrefour.ro)