La data de 6 ianuarie 2015 (de Bobotează), Tribunalul Iaşi a admis cererea debitoarei PRINT MULTICOLOR SRL (CUI: 16220606) de deschidere a procedurii simplificate de faliment, numind în calitate de lichidator judiciar pe EUROBUSINESS LRJ SPRL (Eduard Pascal), practician care „mânăreşte” şi insolvenţa ROMIL SERVICE.
După mai bine de 8 luni, timp în care nu a binevoit să publice raportul privind cauzele insolvenţei, lichidatorul a reuşit să întocmească tabelul definitiv al creanţelor, din care reiese o valoare totală a datoriilor de 1,74 milioane lei, principalii creditori fiind GLASS-CO INDUSTRIES SRL, EUROPAPIER ROMÂNIA SRL şi Fiscul.
Din păcate, creditorii nu prea au şanse să recupereze vreun leu, din moment ce raportul de evaluare întocmit de Teodora CHITEALĂ susţine că valoarea bunurilor deţinute de falita PRINT MULTICOLOR SRL este de 48.120 euro (echipamente tipografice, în special) plus 3.890 euro (autoutilitară), dar la o vânzare forţată se ajunge la sumele de 33.684 euro + 2.723 euro, adică un total de 36.407 euro (aproximativ 162.000 lei, 9,3% din masa credală). Sărind peste faptul că, de obicei, realitatea contrazice (în minus) evaluările experţilor, se observă că nici măcar Fiscul nu îşi va recupera întrega sumă, ceilalţi creditori nici nu mai intră în discuţie. Surprinzător este faptul că lichidatorul nu pomeneşte nimic despre vreo acţiune de recuperare a creanţelor deţinute de societatea ieşeană, care – conform bilanţului pe anul 2014 – se ridicau la 289.177 lei!
Societatea PRINT MULTICOLOR SRL a fost înfiinţată în anul 2004, având ca principal obiect de activitate „Tipărirea ziarelor”, iar la un moment dat se prezenta drept „cea mai mare tipografie din Moldova şi una dintre cele mai importante din ţară„. De altfel, după cum reiese din evidenţele Biroului Român de Audit al Tirajelor (BRAT), în anul 2012 „Print Multicolor” tipărea, printre altele, cotidianul „Ziarul de Iaşi”, precum şi ediţii regionale ale mai multor publicaţii („Cancan”, „Libertatea”, „Prosport” etc.).
Până în anul 2012, capitalul social al firmei era deţinut de către compania cipriotă COMAC LIMITED (70%) şi Daniel CONDURACHE (60 de ani, cunoscut în media ieşeană drept „Boierul”). În decembrie 2012, Daniel Condurache a preluat cota de capital deţinută de ciprioţi, preţul părţilor sociale respective fiind de 400.000 de euro, sumă care trebuia plătită în 4 rate anuale egale, începând cu data de 5 decembrie 2013, după cum rezultă din informaţiile publicate în Monitorul Oficial.
În iunie 2014, Daniel Condurache a anunţat intenţia de transmitere a tuturor părţilor sociale pe care le deţinea către TĂTĂRĂŞANU CLAUDIU-CONSTANTIN şi AMBROS OVIDIU-VASILE. Cesiunea urma să se realizeze la valoarea nominală a părţilor sociale, de 10 lei, suma totală pentru care cei doi urmau să preia PRINT MULTICOLOR SRL ridicându-se la 353.300 lei, cu mult mai mică decât cea pentru care Condurache încheiase contractul cu ciprioţii. În plus, părţile sociale nici nu erau achitate de CONDURACHE, ultima rată fiind programată pentru 2016! Totuşi, această manevra nu s-a mai realizat, „Boierul” figurând continuare ca unic asociat la PRINT MULTICOLOR SRL.
În ceea ce priveşte procesul de insolvenţă, interesant este faptul că unul dintre creditori, ART INK IMPEX SRL Cluj Napoca (CUI 6541927), a depus cerere pentru „angajarea răspunderii conform art.138 din Legea 85/2006” (Dosar 9745/99/2014/a1), numai că că legea respectivă nu mai este în vigoare, fiind înlocuită de Legea 85/2014. ART INK IMPEX SRL este înscrisă la masa credală cu o creanţă de 5.474,94 lei şi figurează cu sediul procesual ales la URBAN ŞI ASOCIAŢII DEBTS MANAGEMENT SRL. Probabil cei de la URBAN sunt „meseriaşii” care încă nu au aflat că există o nouă lege a insolvenţei!
PRINT MULTICOLOR – tabel definitiv al creanţelor