Fiscul a luat o ţeapă de un milion lei de la firma lui ROMICĂ URSU, iar instanţa… acuză DGRFP/AJFP Iaşi de „ignorarea vădită a dispoziţiilor legale”!

Romică URSU (foto) este un individ care a falimentat până acum 6 firme (deja radiate), mai are una în insolvenţă, a ţepuit inclusiv un judecător (detalii AICI)… şi nu păţeşte nimic. Mai mult, de o bucată de vreme câştigă lucrări la unităţi de stat (bugetare), inclusiv una pentru amenajări interioare la sediul SRI Iaşi!

Ultima „realizare” se numeşte KADO INDUSTRY SRL Dancu (CUI/CIF: 36288150), firmă de construcţii înfiinţată în iulie 2016, care a intrat în insolvenţă pe 31 octombrie 2018… şi deja a fost radiată (Dosarul nr.6576/99/2018).

În sentinţa de deschidere a procedurii se spune foarte clar că „administratorul (Romică URSU – n.r.) a creditat personal societatea, încercând să susţină continuarea activităţii”. Şi în Raportul privind cauzele insolvenţei se precizează că „în unele luni administratorul societăţii a creditat firma cu sumele de bani necesare acoperirii salariilor, în speranţa că situaţia se va redresa în viitor prin contractarea de noi lucrări”.

În tabelul creditorilor – SURPRIZĂ! Administratorul Romică URSU nu apare cu niciun leu, dar figurează cu suma de 1.872.378 lei o persoană pe nume Elena URSU, care probabil e mama individului. În tabel mai apare un singur creditor, Fiscul, cu 1.076.012 lei… şi fără nicio garanţie!

Hai să tragem câteva concluzii intermediare:

  • Fiscul lasă KADO INDUSTRY SRL să acumuleze datorii de peste un milion de lei şi nici măcar nu încearcă să mimeze un demers de constituire a unor garanţii
  • Sexagenara Elena URSU, care nu deţine nicio calitate în firmă, „sponsorizează” KADO INDUSTRY SRL cu 1,87 milioane lei şi Fiscul nu verifică dacă persoana respectivă are venituri declarate/fiscalizate care să justifice deţinerea sumei de bani; dacă era vorba de o creanţă cesionată, trebuia verificat cedentul (vânzătorul)
  • Pentru 2018, KADO INDUSTRY SRL a raportat 48 de angajaţi… care au produs venituri de 254.428 lei, adică o medie de sub 100 euro/lună/angajat, şi cheltuieli de 3.521.234 lei. De ce a plătit firma 48 de angajaţi care nu produceau nimic? Nu s-a întrebat nimeni… nici Fiscul, nici administratorul/lichidatorul judiciar, nici judecătorul sindic.

Dacă interesează pe cineva, şmecheria a fost asta: veniturile reale generate de angajaţi, probabil şi cele din amenajarea de la SRI, au fost contabilizate pe o altă firmă… şi doar cheltuielile au fost trecute pe KADO INDUSTRY SRL.

Fiscul ignoră legea ca să nu-l deranjeze pe Romică URSU!

Numit la propunerea debitoarei, administratorul judiciar EXPRESSS LICHIDATOR (Daniel Constantin LUPU) a solicitat la termenul din 13 februarie 2019 închiderea procedurii şi radierea firmei, pe motiv că „nu a identificat bunuri imobile sau mobile în averea debitoarei şi nici disponibilităţi în conturile bancare din care să se acopere cheltuielile de procedură şi întrucât creditorii nu se oferă să avanseze sume corespunzătoare„. Administratorul judiciar nu a luat în discuţie posibilitatea formulării unei cereri de atragere a răspunderii personale a administratorului.

Fiscul (DGRFP Iaşi – AJFP Iaşi, mai exact), care nu a participat şi nici nu a trimis vot la Adunarea Creditorilor, contestă raportul administratorului judiciar, dar ceea ce spune instanţa demonstrează că a fost doar un demers formal, menit a acoperi cu documente justificative instituţia şi, implicit, angajaţii… care în realitate şi-au propus să nu-l deranjeze pe Romică URSU.

Iată ce spune judecătorul sindic Oana PIPEREA de la Tribunalul Iaşi în sentinţa de închidere a procedurii:

  • Obiecţiunile au fost formulate de către creditoare cu ignorarea vădită a dispoziţiilor legale, întrucât acţiunea în antrenarea răspunderii fostului administrator statutar poate fi formulată şi de către creditorul deţinând o creanţă cu o pondere de peste 30% din valoarea masei credale, aşa cum prevăd dispoziţiile art.169 alin.2 din Legea 85/2014, astfel cum au fost modificate prin OUG 88/2018
  • În speţă, creditoarea DGRFP Iaşi deţine o creanţă în cuantum de 36,49% din totalul masei credale, aspect care îi conferă calitate procesuală activă în introducerea acţiunii prevăzute de art.169, fără a implica voinţa Adunării Creditorilor
  • Or necunoaşterea legii (aspect nepermis conform principiului general „nemo censetur ignorare legem”) nu poate fi opusă nici lichidatorului judiciar şi nici judecătorului-sindic.

Pentru că aşa sunt regulile pe la instituţiile de stat (idei puţine, dar fixe), DGRFP Iaşi – AJFP Iaşi a atacat decizia la Curtea de Apel, numai că nici această instanţă nu i-a dat dreptate şi a confirmat foarte clar că

Apelanta avea posibilitatea de a promova acţiunea în antrenarea răspunderii fostului administrator statutar

În concluzie:
Fiscul a permis acumularea unor datorii foarte mari, nici măcar nu şi-a exprimat punctul de vedere în Adunarea Creditorilor şi, în cele din urmă, a pierdut orice şansă de a mai recupera vreun leu de la KADO INDUSTRY SRL sau de la administratorul Romică URSU. Fiscul a făcut tot posibilul pentru ca Romică URSU să nu fie tras la răspundere.

Acum, pentru că procedura s-a încheiat, DGRFP Iaşi – AJFP Iaşi nu mai poate formula cerere de atragere a răspunderii patrimoniale împotriva fostului administrator Romică URSU. Dar încă mai poate să verifice sau să apeleze la alte instituţii (ONPCSB şi/sau Parchet) pentru a afla provenienţa celor 1,87 milioane lei, modul cum s-a făcut creditarea societăţii şi cum s-a putut ca 48 de oameni să lucreze pentru o altă firmă, dar să fie angajaţi oficial pe KADO INDUSTRY SRL. Am zis că astfel de investigaţii sunt încă posibile, nu că se vor face vreodată! (sursa foto: facebook.com – Kolado-SRL, cont dezactivat)

CITIŢI ŞI:
ROMICĂ URSU: 5 falimente, 3 firme în funcţiune şi o insolvenţă în derulare… plus 4 cereri de atragere a răspunderii personale