Incapacitate de plată la cea mai veche firmă a lui CARLO MARCHEGIANO… italianul care şi-a propus să vândă apă chioară la dozator

Carlo MARCHEGIANO (foto) are 71 de ani şi s-a stabilit în Timişoara în urmă cu aproximativ 20 de ani, fiind considerat unul dintre cei mai vechi investitori italieni din Banat. Prima societate înfiinţată de „macaronar” (în martie 1994) a fost NORAD SRL (CUI: 5389570), prezentată în urmă cu vreo 10 ani drept „o firmă care acordă consultanţă companiilor multinaţionale care vin să investească în Banat” (AICI).

Acum, NORAD SRL are ca obiect principal de activitate „comerţ cu ridicata al altor maşini şi echipamente” (utilizate, în special, în industria alimentară), iar în 2016 a înregistrat cele mai proaste rezultate din ultimii 10 ani – cea mai mică cifră de afaceri, pierderi (în premieră) şi datorii totale cu 23,5% mai mari decât veniturile anuale.

Afacerea nu s-a redresat anul trecut, motiv pentru care, pe 21 noiembrie 2017, NORAD SRL s-a cerut în insolvenţă, motivând că „datorită (din cauza – n.r.) diminuării veniturilor şi implicit a încasărilor, societatea a întâmpinat dificultăţi în onorarea obligaţiilor de plată faţă de furnizori de bunuri şi servicii”.

Pe 7 decembrie 2017, judecătorul sindic Casioana TODOR de la Tribunalul Timiş a admis cererea, a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă şi a numit practicianul propus de debitoare, ALFA & QUANTUM CONSULTING SPRL (Bogdan ALIC), în funcţia de administrator judiciar provizoriu – Dosarul nr.9342/30/2017.

Chiar dacă datoriile nu sunt foarte mari (1,5 milioane euro nu este o sumă chiar de speriat pentru o firmă cu active imobilizate de 3,5 milioane lei şi circulante de 6 milioane lei), se anunţă o insolvenţă consistentă: administratorul judiciar a publicat o listă cu potenţialii creditori şi aceasta are 78 de poziţii, din care vreo 20 sunt creditori de peste hotare.

Toţi cei care au de recuperat bani de la firma septuagenarului italian trebuie să se înscrie la masa credală până la data de 22 ianuarie 2018, iar prima Adunare a Creditorilor urmează să se întrunească pe 15 februarie 2018, ora 12:00, la sediul administratorului judiciar (Timişoara, str.Albinelor nr.70 A-B).

Deşi este italian şi la o vârstă care sugerează onestitate, Carlo MARCHEGIANO a recurs la „un românism” cu puţin timp înainte de a depune cererea de aplicare a Legii 85/2014. Mai exact, pe 23 octombrie 2017, NORAD SRL s-a retras din LOMAS SERV SRL (CUI: 7267316), societate la care deţinea 85% din capitalul social, părţile sociale fiind cesionate italiencei Margherita LENZINI (65 de ani). Administratorul judiciar ar trebui să analizeze corectitudinea/legalitatea acestei tranzacţii, dar probabil nu o va face, considerând că valoarea nominală a părţilor sociale tranzacţionate nu merită un asemenea demers.

În ceea ce îl priveşte pe Carlo MARCHEGIANO, acesta a fost mediatizat la nivel naţional în toamna anului 2014, cu „Fântânelul” – o afacere prin care încearcă să vândă apă chioară la nişte „dozatoare-minune” (detalii AICI). Se pare că, între timp, „Fântânelul” a devenit „AquaStrop – Căsuţa cu apă„, dar niciuna dintre firmele italianului nu a înregistrat rezultate financiare care să sugereze un succes al business-ului cu apă de la robinet.

În cazul insolvenţei NORAD SRL Timişoara, următorul termen de judecată în Dosarul nr.9342/30/2017 este programat pe 22 februarie 2017.

DOCUMENTE ATAŞATE:
NORAD SRL – Încheiere de deschidere a procedurii insolvenţei în formă generală

NORAD SRL – Notificare privind deschiderea procedurii generale de insolvenţă