Laura CHITICARIU şi complicele AJFP Iaşi, instituţie condusă de Paul CIOBANU, au îngropat în linişte ţeapa de două milioane lei trasă de Andreas Ionel BUNDUŢĂ; stopajul la sursă depăşeşte un milion de lei

Înfiinţată în septembrie 2018, societatea BRUART GRUP SRL Iaşi (CUI/CIF: 39913717) – a operat magazinele BRUTĂRIA RUSTICĂ, a înregistrat profit în fiecare an… dar Andreas Ionel BUNDUŢĂ (unic asociat şi administrator) nu s-a deranjat să achite obligaţiile fiscale (probabil nici nu şi-a propus) de la bun început, firma fiind o prezență constantă pe „lista ruşinii” începând cu raportarea pentru jumătatea anului 2019.

A intrat în insolvenţă (la propria cerere) pe data de 8 iunie 2022 şi, în ciuda evidenţelor (privind utilizarea banilor în scop personal de către BUNDUŢĂ sau de altcineva din firmă), administratorul judiciar CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ SPRL (Laura CHITICARIU) a susţinut că „din analiza documentelor existente, nu rezultă elemente care să indice culpa vreunei persoane în producerea insolvenţei”. Datoriile și insolvența… au căzut din cer!

Am sesizat Fiscul încă de atunci cu privire la debitoarea BRUART GRUP SRL şi la alte două societăţi (ART-CHEF GRUP SRL şi COMEBY TEA SRL), AJFP Iași a susţinut că a verificat firmele… dar „rezultatele verificărilor se încadrează în categoria informaţiilor considerate secret fiscal”.

Pe 7 decembrie 2022, BRUART GRUP SRL „a avansat” la faliment, iar tabelul definitiv arată că ţeapa trasă de Andreas Ionel BUNDUŢĂ se ridică la 2.035.759,02 lei, partea Fiscului fiind de 1.927.304 lei.

Surprinzător, creanţa AJFP Iaşi nu s-a modificat după perioada de observaţie (de 6 luni), timp în care debitoarea a avut active 5 contracte de muncă şi e greu de crezut că, dintr-o dată, BUNDUŢĂ s-a gândit să nu mai fraudeze bugetul de stat.

Conform site-ului ANAF, datoriile la stat sunt ceva mai mari, de 198.8291 lei (la 30 iunie 2023), şi includ o componentă majoritară de stopaj la sursă, adică bani furaţi de la angajaţi.

O altă situaţie dubioasă este prezentată de lichidatorul judiciar provizoriu CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ SPRL în ultimele rapoarte de activitate: debitoarea a achitat „prin depunere numerar” o creanţă de 6.383,21 lei, deţinută de CEZ VANZARE SA, reprezentând «facturi gaze şi energie electrică pentru perioada 26.29.11.2022-14.02.2023».

În condiţiile în care firma a intrat în faliment pe 7 decembrie 2022, cine a mai beneficiat de gaz şi energie electrică până pe 14 februarie 2023… şi cum a fost posibilă acea plată (în numerar) la data de 20 februarie 2023, mult după deschiderea procedurii de faliment?

După trecerea la faliment, lichidatorul judiciar provizoriu nu a convocat nicio Adunare a Creditorilor (nu există menţiuni în BPI) şi a făcut tot posibilul ca procedura să fie închisă… ceea ce s-a întâmplat pe 13 septembrie 2023, cu menţiunea că sentinţa pronunţată (mult prea uşor) de judecătorul sindic Oana PIPERNEA poate fi atacată cu apel „în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în BPI”. Decizia a fost publicată în BPI pe 26 septembrie 2023.

Desigur, se poate spune că Laura CHITICARIU (foto; avocat şi politician din noul val!) a făcut tot posibilul pentru a fenta creditorii… deşi oficial lichidatorul judiciar este reprezentantul acestora, dar era şi obligaţia Fiscului, care are de recuperat aproape două milioane de lei, să urmărească dosarul şi să intervină la nevoie.

Şi cumva a intervenit, în sensul că a depus cerere de atragere a răspunderii personale împotriva lui Andreas Ionel BUNDUŢĂ… dar pe 14 septembrie 2023, adică după închiderea procedurii. Iar legea spune clar că astfel de acţiuni pot fi iniţiate doar pe perioada derulării procedurii de insollvenţă/faliment.

Faptul că AJFP Iaşi a depus „la plesneală” o astfel de cerere, dar nu a atacat cu apel seninţa de închidere a procedurii, după ce a ignorat complet derularea acesteia, sugerează că Fiscul este complice cu Laura CHITICARIU la această golănie şi doar încearcă se se acopere cu acte, ca să poată spune «noi am cerut atragerea răspunderii, dar instanţa nu a fost de acord». (sursa foto: facebook.com/laura.chiticariu)

CITIŢI ŞI:
Ţeapa BRUART GRUP depăşeşte două milioane lei; administratorul judiciar CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ (Laura CHITICARIU) nu observă că agentul economic a fost declarat INACTIV de anul trecut şi „au dispărut” lichidităţi de 3,2 milioane lei; la sesizarea SUPERVIZOR.ro, Fiscul a verificat 3 firme controlate de alde BUNDUŢĂ… dar rezultatele sunt secrete!