MAFIA TAXI: Firma unei septuagenare raportează pierderi de 9 ani, are 90 de autorizaţii… şi doar 46 de angajaţi; veniturile declarate sunt de sub 60 lei/zi/taxi

În municipiul Iaşi, activitatea de taximetrie asigură undeva la 3.000 de locuri de muncă (sunt 1.800 de autorizaţii) şi venituri impresionante pentru câţiva băieţi deştepţi din branşă, cei care deţin zeci de autorizaţii taxi (numite şi licenţe) şi le exploatează în condiţii care de cele mai multe ori nu au nicio legătură cu legea.

Ciudat este faptul că instituţiile statului (cum ar fi Antifrauda, ITM sau chiar Consiliul Concurenţei) tolerează DE ANI DE ZILE activităţi ilegale şi evazioniste, alimentând astfel „legendele” care susţin că persoane din conducerea unor astfel de instituţii beneficiază gratuit de plimbări cu taxiurile – oricând, oriunde şi cu oricine. Eu nu cred aşa ceva. Adică nu cred că tratamentul de care beneficiază unele firme de taximetrie este recompensat doar cu câteva „vouchere”!

Astăzi vă prezint un caz care demonstrează din plin pasivitatea Direcţiei de Finanţe Iaşi, care a pierdut deja 1,66 milioane lei… şi acceptă să fie ţepuită în continuare. Este vorba de societatea MOVICRISS SRL (CUI: 21566542), continuatoarea/moştenitoarea falitei PRO TAXI SRL (CUI: 12056196).

O tranzacţie dubioasă cu 98 de taxiuri

PRO TAXI SRL a fost înfiinţată în august 1999, iar în ultimii 5 ani de activitate (2004-2008) a înregistrat rezultatele din tabelul de mai jos. În mai 2008 a fost aprobat un proiect de divizare parţială, o şmecherie prin care MOVICRISS SRL a preluat „98 de autoturisme cu tot cu autorizaţiile taxi de funcţionare”.

Pe lângă menţiunea privind transferul dubios al taxiurilor, deosebit de interesante sunt următoarele prevederi din documentele oficiale ale procedurii de divizare:

  • În cazul în care societăţii beneficiare MOVICRISS SRL nu-i vor fi atribuite de către Primăria Municipiului Iaşi autorizaţiile taxi cu numerele menţionate mai sus, indiferent din ce motive, PRO TAXI SRL se obligă să renunţe şi apoi să predea beneficiarului acelaşi număr de autorizaţii taxi de câte are nevoie acesta, conform prezentului proiect de divizare şi conform adunării AGA a PRO TAXI SRL, astfel încăt să nu-şi ştirbească patrimoniul
  • Societatea beneficiar MOVICRISS SRL nu preia pasivele de natura datoriilor

Fiscul „a luat-o” de 1,64 milioane lei. Şi ce dacă?!

La un an şi jumătate după tranzacţia cu cele 98 de taxiuri (pe 27 octombrie 2009, mai exact), Fiscul ieşean solicită deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva PRO TAXI SRL, firmă controlată la momentul respectiv de Petru PODOLEANU. Procedura este deschisă în martie 2010 şi închisă pe 20 decembrie 2011.

Tabelul definitiv al creanţelor prezintă datorii totale de 1.657.502,77 lei, partea Fiscului fiind de 1.639.112 lei – bani pe care i-a pierdut în totalitate şi definitiv pentru că nu s-a recuperat niciun leu în timpul procedurii.

Pentru că aşa procedează mai totdeauna, Fiscul a cerut atragerea răspunderii personaele a foştilor administratori Lăcrămioara URSU, Octavian Dumitru POPA şi Petru PODOLEANU, dar solicitarea a fost respinsă atât de Tribunalul Iaşi, cât şi de Curtea de Apel. Subliniez faptul că nimeni nu a pomenit de tranzacţia cu cele 98 de taxiuri şi nu s-a pus în discuţie stabilirea legalităţii acelei operaţiuni. Şi astfel s-a pus capăt unei afaceri care a generat bugetelor de stat o gaură de 1,64 milioane lei.

Pierderi şi capitaluri negative în ultimii 9 ani… la o patroană de 74 de ani

MOVICRISS SRL, firmă numită aşa pentru că iniţial era deţinută şi administrată de Cristina MOVILEANU, a raportat profit (nesemnificativ) doar în 2008, anul în care a preluat taxiurile. De atunci… pierderi şi numai pierderi. Şi capitaluri proprii negative începând cu anul 2009.

La ora actuală, MOVICRISS SRL este deţinută de Maria PODOLEANU (74 de ani) şi conform listei publicate de Primăria Iaşi (AICI) deţine 90 de autorizaţii taxi. Cu toate acestea, în 2017 a avut 46 de angajaţi, iar în 2016 – numai 20… după ce în 2015 a avut 198 de salariaţi!.

Un taxi în Iaşi produce minim 300 lei pe zi. Ca venituri, nu ca profit. Orice taximetrist onest recunoaşte această sumă. Altfel nu ar putea plăti ZILNIC 120-150 lei „la patron” şi 50-60 lei benzina (GPL)… şi să mai rămână şi cu 100 lei – „munca lui”. Nu mai zic şi de 150-200 lei/lună dispeceratul… sau chiar „cartea de muncă”! Cine e în branşă… ştie la ce mă refer.

Venituri declarate pentru nici 20 de taxiuri… şi cheltuieli pentru 90

Considerând că un astfel de autoturism iese la stradă doar 300 de zile pe an (nu cred că îşi imaginează cineva că taximetriştii au liber sâmbăta şi duminica, plus sărbătorile legale), rezultă că realizează venituri de 90.000 lei PE AN. Prin urmare, 90 de taxiuri produc 8,1 milioane lei într-un an. Hai 8 milioane, las de la mine!

Ce venituri a declarat MOVICRISS SRL pentru anul 2017? Extraordinara sumă de 1.604.819 lei, adică aproape 60/lei/zi/taxi (raportat la cele 300 de zile pomenite mai sus). Salariul minim brut pe economie (cu toate taxele) e aproximativ 90 lei/zi!

Această sumă pare că reprezintă veniturile reale realizate de mai puţin de 20 de taxiuri şi nu este exclus ca firma să exploateze doar 15-20 de maşini, iar celelalte să fie „închiriate”. Cu venituri nefiscalizate… pentru că operaţiunea de închiriere (contra cost) este ilegală.

Culmea tupeului la firma septuagenarei PODOLEANU e că a declarat cheltuieli de 2.529.543 lei, probabil cele reale pentru 90 de taxiuri. Şi astfel a rezultat un an 2017 cu pierderi de 200.000 euro (939.369 lei).

Şi pentru ca bătaia de joc la adresa fraierilor care plătesc corect taxe şi impozite să fie totală, MOVICRISS SRL nu îşi achită obligaţiile la bugetele de stat. Conform site-ului ANAF, la 31 martie 2018 înregistra restanţe de 445.152 lei. Pare că a venit timpul pentru o nouă divizare… (sursa foto: cloudfront.net)

CITIŢI ŞI:
Golănie marca BOGDAN CHIRIŢOIU – Consiliul Concurenţei: amenzi pentru firme de taxi… care nu au taxiuri! Peste 30 milioane lei – suma nefiscalizată doar la Iaşi