În urmă cu aproape 15 ani, Adrian Iulian DASCĂLU (foto), prin intermediul firmei IULIUS GROUP SRL (CUI/CIF:1977551), a primit de la Primăria Iaşi un teren de 12 hectare în zona ultracentrală a municipiului Iaşi (fostul ştand, în preajma Palatului Culturii) pentru a construi Ansamblul PALAS.
S-a încheiat atunci „contractul de asociere în participaţiune nr.8329/03.02.2005″, urmat de un act adiţional în iunie 2007, iar IULIUS GROUP SRL urma să achite o cotă de 21% din profitul afacerii PALAS, dar nu mai puţin de 430.000 euro pe an… după o perioadă de graţie de 3 ani (detalii AICI).
După numai câteva luni, „acest contract a fost novat în 20.12.2007 către PALAS HOLDING SRL, Consiliul Local al Municipiului Iaşi recunoscând această societate ca noua parte din contract„, după cum se precizează în nişte documente oficiale ale companiei IULIUS GROUP SRL. Această informaţie legată de novaţie nu a fost făcută publică în mod oficial niciodată, ci a ajuns relativ recent în spaţiul public… din întâmplare.
29 de luni pentru judecată… şi 16 luni pentru comunicarea sentinţei
Pentru că PALAS HOLDING SRL (CUI/CIF: 22299303) nu a plătit la timp sumele datorate, Primăria Iaşi (Consiliul Local Municipal Iaşi) a recurs la instanţa de judecată, Dosarul nr.1237/99/2015 fiind înregistrat la Tribunalul Iaşi pe 23 februarie 2015… şi soluţionat pe 26 iulie 2017.
Decizia din 26 iulie 2017 (AICI) spunea că PALAS HOLDING (plus celelalte 5 societăţi PALAS) trebuie să achite 3,65 milioane lei, în timp ce alte penalităţi solicitate de primărie, în valoare de 1,13 milioane lei, au fost respinse de instanţă.
Această sentinţă a fost comunicată părţilor după aproximativ 16 luni de la pronunţare, aşa că apelurile au fost formulate de ambele părţi abia în decembrie 2018.
Curtea de Apel Iaşi s-a mişcat urprinzător de repede şi pe 20 martie 2019 a confirmat sentinţa Tribunalului Iaşi, numai că şi această decizie putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 30 zile de la comunicare.
Părţile au primit repede motivaţia sentinţei şi la începutul lunii iunie 2019 au declarat/înregistrat recursurile. Prin urmare, soarta milionului de euro solicitat de Primăria Iaşi (am luat în calcul şi suma respinsă de primele instanţe) va fi stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Conform informaţiilor postate pe scj.ro, „data emiterii ultimei comunicări (faza prealabilă judecăţii)” a fost 3 iulie 2019, iar „cauza se află în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior„. Nu cred că acest prim termen va fi programat anul acesta.
DASCĂLU nu vrea să plătească… dar aşteaptă noi favoruri de la primărie
Şi în timp ce se dă de ceasul morţii să nu plătească penalităţile pentru (primul) PALAS, Adrian Iulian DASCĂLU (astăzi împlineşte 50 de ani!) anunţă o extindere extraordinară a proiectului, care va elimina şi puţinele spaţii verzi ce mai sunt prin zonă.
Dincolo de cifrele aruncate de departamentul PR („peste 10.000 locuri de muncă, 1.500 de noi parcări”), cred că mai important e să vedem – din ACEASTĂ POSTARE – cum au fost obţinute unele terenuri de pe str.Sf.Andrei, acolo unde să vor înălţa alte turnuri ale celui numit “regele mall-urilor” sau „stăpânul oraşului”.
În ceea ce priveşte graba de a anunţa extinderea PALAS la scurt timp după ce s-a vorbit de a doua extindere la IULIUS MALL şi în timp ce există un proces nefinalizat cu municipalitatea tocmai pe tema PALAS, nu cred că de vină este (doar) concurenţa, ci apropierea alegerilor locale. Mai exact, investitorul ar vrea să obţină cât mai multe avize şi aprobări până în primăvara anului viitor. Atunci se va schimba componenţa Consiliului Local. Vor veni oameni noi… cu alte percepţii… cu alte pretenţii! (sursa foto: newmoney.ro)