Ansamblul PALAS din Capitala Moldovei a fost ridicat pe un teren al Primăriei Iaşi (Consiliului Local), care a fost pus la dispoziţia investitorului IULIUS GROUP SRL în baza unui contract de asociere în participaţiune… semnat în februarie 2005 şi care a avut un act adiţional semnat în 2007.
Chiar dacă respectivul contract „a fost novat în 20.12.2007 către PALAS HOLDING SRL„, cred că este interesant de văzut ce prevedea înţelegerea iniţială (după semnarea actului adiţional) şi ce spuneau pe atunci oameni importanţi ai municipiului Iaşi. Articolul publicat la începutul lunii iulie 2007 este foarte amplu, motiv pentru care nu vin astăzi cu precizări privind evoluţia ulterioară a înţelegerii.
Extrag câteva paragrafe din materialul respectiv şi vă invit să-l lecturaţi în totalitate. Fotografia (în care apar Iulian DASCĂLU şi Gheorghe NICHITA) este de la deschiderea oficială a şantierului şi cred că a fost făcută de Liviu CHIRICA. (Puteţi citi textul într-o variantă accesibilă şi pentru cei cu ochelari dacă daţi un click pe orice imagine din articol)
- După ce a mimat o negociere cu primarul Gheorghe Nichita, patronul „Iulius Group”, Iulian Dascălu, a ieşit din şedinţa CL complet satisfăcut: va plăti către Consiliul Local o cotă de 21% din profitul afacerii „Palas”, după trecerea perioadei de graţie de 3 ani
- Liberalul Radu Botez şi democratul Tiberiu Brăilean s-au abţinut, colegul acestuia din urmă, Daniel Oajdea, a părăsit sala în semn de protest, iar alţi trei aleşi locali au fost absenţi
- „Nu votez acest proiect din cauză că nu este oportun pentru Iaşi, mai ales în zona Palatului. Acesta va duce la mari probleme şi la îngreunarea circulaţiei şi aşa sufocate în inelul central al oraşului. Peste toate acestea se adaugă mari semne de întrebare din perspectivă juridică la clauzele şi termenii în care se încheie contractul de asociere. Sper totuşi ca proiectul să se realizeze cu cât mai mici daune pentru cetăţeni„, a declarat consilierul PNL Radu Botez (viceprimar la ora actuală).
- Ansamblul rezidenţial „Palas” urmează să fie construit, în trei ani, pe o suprafaţă de teren de 12 hectare, situat în arealul fostei Curţi Domneşti.
- Pentru a nu exista o discrepanţă prea mare între aspectul noilor clădiri şi cele deja existente în zonă, dezvoltatorul promite ca, în baza acordului asociaţiilor de locatari, să reabiliteze şi faţadele blocurilor de pe strada Sfântul Lazăr.