Iulian DASCĂLU confirmă ţeapa luată de Primăria Iaşi în afacerea PALAS; am sesizat Curtea de Conturi

După publicarea articolului „Numai într-un an, Primăria Iaşi a luat o ţeapă de peste 20 milioane lei din afacerea PALAS„, s-a gândit site-ul topiasi.ro să sară în ajutorul lui Iulian DASCĂLU (foto)… numai că informaţiile prezentate mai mult „îl îngroapă” pe acesta.

Astfel, publicaţia online menţionată precizează că „în 2020, Grupul IULIUS a virat taxe, impozite şi contribuţii în valoare de 2,86 milioane de euro către administraţia locală„.

Suma de 2,86 milioane euro nu este de 6 ori mai mare faţă de cea menţionată de SUPERVIZOR.ro pentru că nu se referă doar la „redevenţa” pentru PALAS, ci la toate taxele şi impozitele locale plătite pentru afacerile PALAS şi IULIUS MALL (impozit pe clădiri, pe maşini, poate şi pe terenuri – cele din Sf. Andrei).

După cum am precizat în articol, cele 6 firme PALAS au obţinut în 2019 un profit net cumulat de 106.147.707 lei. Dacă s-ar fi respectat înţelegerea iniţială, Primăria Iaşi ar fi trebuit să încaseze 21% din profitul afacerii PALAS, adică 21% din 106.147.707 lei… exact 22.291.018,47 lei.

Orice curs al monedei europene luăm în calcul, rezultă cel puţin 4,5 milioane euro… valoarea „redevenţei” în forma iniţială a contractului. În condiţiile în care tot Grupul IULIUS a plătit 2,86 milioane euro pentru toate taxele şi impozitele locale, este foarte clar că pentru PALAS a achitat doar suma minimă – 430.000 euro.

Dacă ţinem cont şi de faptul că „Grupul IULIUS este la zi cu plata tuturor taxelor şi impozitelor către bugetul local” (tot conform topiasi.ro), rezultă că suma de 2,86 milioane euro include şi datoria de 3,65 milioane lei, confirmată de Înalta Curte de de Casaţie şi Justiţie pe 4 iunie 2020 – AICI.

Ca să nu o mai lungesc: pentru anul 2019, Primăria Municipiului Iaşi – condusă de „proaspătul inculpat” Mihai CHIRICA (foto) – a luat o ţeapă de 20 milioane lei din afacerea PALAS, iar asta are drept cauză novaţia contractului de asociere în participaţiune.

Aşa cum am anunţat (nu am ameninţat, cum zice site-ul lui Aurel Dobaşu), am sesizat Curtea de Conturi a României (nu am spus că depun plângeri penale). Chiar astăzi mi s-a comunicat că petiţia a fost direcţionată către Camera de Conturi Iaşi şi urmează să primesc un răspuns preliminar în perioada următoare. Până atunci, studiez situaţia parcării de la Palatul Culturii… că nu a mai lămurit-o nimeni! (sursa foto: facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi)

CITIŢI ŞI:
Numai într-un an, Primăria Iaşi a luat o ţeapă de peste 20 milioane lei din afacerea PALAS; firmele lui Iulian DASCĂLU au obţinut un profit net de 106 milioane lei, iar municipalitatea ieşeană a primit sub 2%… dintr-o asociere în care teoretic deţine 21%

Terenul de la PALAS a fost evaluat oficial la 42,97 miloane euro… iar Iulian DASCĂLU plăteşte o „redevenţă” de 1% pe an